31 aug. 2010

Vad är egentligen apologetik?

Apologetik - Försvar
Apologetik är ett konstigt ord. Till och med så konstigt att engelsktalande kristna missuppfattat det för att handla om att man ursäktar sig för sin tro. På engelska heter det nämligen "apologetics" vilket liknar ordet att be om förlåtelse, "apologize". Egentligen betyder det "försvar". Alltså raka motsatsen! Ordet kommer av grekiskans apologia som i antika skrifter används i koppling till ett försvar inom domstolen. 

Jaja, men vad ÄR apologetik då?!
Kristen apologetik handlar om det intellektuella försvaret av den kristna tron, bl.a. inom naturvetenskap, historieforskning, arkeologi och filosofi. Här bemöts all kritik av den kristna tron med fakta och förnuftiga resonemang. Ofta vill man visa på hur vetenskapen stöder gudstron, snarare än tvärtom. Kristendomen är väldigt avancerad och anledningen till många missförstånd idag är att kristna inte kunnat förklara sin tro på ett bra sätt. Förr i världen krävdes inte detta men idag lever vi inte i ett kristet Sverige längre, därför är det viktigt att kunna sin skit! 

I diskussioner får vi också möjlighet att pröva vår egna tro och utsätta oss själva för granskning. Detta är positivt eftersom man ständigt påminns om vad man tror och varför man tror just så. Om vi tror att den kristna tron är sann bör den också hålla för all ärlig granskning.  


Vad säger bibeln? Var Jesus en "apologet"?
Den kristna apologetiken har sitt ursprung både i Jesus och hos apostlarna. Jesus var ofta knivskarp i sitt försvar och debatterade ofta. Apostlarna tog efter detta och de "bevisade utifrån skrifterna att Jesus är Guds son" som det står i Apostlagärningarna. Paulus debatterade även på Areopagen i Athen där alla innefilosofer hängde, lite som Athens Stureplan skulle man kunna säga.

Apologetiken har en nyckelvers som brukar citeras1 Pet. 3:15-16


"15 ... Var alltid beredda att svara var och en som begär att ni förklarar det hopp ni äger. 
16 Men låt det ske ödmjukt, med respekt och ett rent samvete..."


Glöm inte kärlek och respekt!
Orsaken till diskussionen måste alltid vara att försöka visa på Gud, med kärlek till min nästa som drivkraft. Därför är det viktigaste inte att jag vinner diskussionen, snarare är det att min vän förstår mer om Gud! Apologetik utan kärlek kan bli otroligt hårt. Vad spelar det för roll om jag vinner en debatt, men min vän dras längre bort från Gud pga. min attityd? Utmaningen är att ha ett starkt försvar men en Kristus-lik approach, se människan! Min övertygelse är att om man är väl grundad i sin tro kan man lättare vara ödmjuk och respektfull. På så sätt kan man behålla lugnet även ifall diskussionen hettar till.

Nästa gång: "Guds existens - Vilka bevis har vi?"