20 sep. 2010

Designargumentet - Universums perfektion vittnar om Gud

I helgen har jag varit upptagen med konfirmand-återträff här på Åh, därför har detta inlägg dröjt!

Världshistorien: Människan har alltid sett Gud i skapelsen
I alla tider har människor från olika civilisationer kunnat ana det gudomliga i naturen. Många religioner har kunnat se hur en skapare, en designer varit framme. För ett kort ögonblick trodde vi i västvärlden att frågan om Gud var löst i och med vetenskapen, han finns inte! Idag kan vi dock se hur forskare spärrar upp ögonen inför en alldeles enastående upptäckt: mikrokosmos! Alltså den mikroskopiska värld som vi aldrig tidigare kunnat se! Följderna är så stora att t.o.m. världskända ateister så som Antony Flew, plötsligt bekänner tron på en gud helt och hållet utifrån vetenskapens bevisning (1).   

Alla förstår att något så avancerat som en klocka inte kan komma av en slump. Sannolikheten är så försvinnande liten att det är omöjligt. En urmakare måste ha konstruerat den. Universum är otroligt mycket mer avancerat än en klocka, och kan alltså än mindre komma av en slump.
Teleologiska argumentet
Egentligen är namnet det teleologiska argumentet men kan också kallas designargumentet. Kortfattat menar man att möjligheterna för intelligent liv är så astronomiskt små att det måste finnas en designer. Naturen och biologin påstås också vara alltför avancerad för att kunna vara en slump. Under de senaste fyrtio åren har forskare mer och mer upptäckt att orsaken till världen beror på en hårfin balans, mellan olika krafter vid universums skapelseögonblick, the Big Bang. Detta kallas för universums finjustering (eng. fine-tuning of the universe).

Resonemanget ser ut som följande:
  1. Universums finjustering beror antingen på fysisk nödvändighet, slump eller design.
  2. Det beror inte på fysisk nödvändighet eller slump.
  3. Därför beror det på design.
Universums finjustering
Förespråkare för det teleologiska argumentet vill påpeka hur kolossalt osannolikt det är att intelligent liv överhuvudtaget kan uppstå. Det som stödjer designtanken är att utgångsläget för världen inte kunde bero på naturliga krafter. Alltså är universum inte en fysisk nödvändighet, där man menar att naturlagarna i grunden orsakat livet. Istället antyder forskningen på att universums "grundinställningar" helt enkelt bara har stoppats in där från början. Tänk, hur skulle det annars sett ut om det fanns en naturlig risk för ännu ett Big Bang? Vi skulle leva under ständigt hot för utplåning.

Vad är det som är så osannolikt? - Atomens exempel 
Sannolikheten för allt detta balanserar på spetsen av en kniv! Ett exempel man tar upp är möjligheten för atomens uppkomst. Sannolikheten för att de energier som skapade atomerna skulle gå i lås är uträknat till 1 på 10^18 (10,000,000,000,000,000,000 alltså). Tillsammans med allt annat i naturen blir vår värld extremt avancerad. Det skulle t.ex. vara mycket mer sannolikt att alla i hela New York vinner på lotto samma dag, än att alla dessa "tillfälligheter" slår in.         

I brist på förklaring till universums perfektion, utan att behöva räkna in Gud,
låter man tankarna dras åt ett multiversum.
Ateismens respons? Multiversum!
Ett försök till att förklara universums finjustering är att man idag vill tala om ett multiversum (multi = fler) Det finns alltså inte ett universum (uni = ett). Detta skulle öka möjligheten för slumpen, precis på samma sätt som när man slår en tärning flera gånger och det ökar chansen för en sexa. Designargumentets följder är alltså helt makalösa, t.o.m. så avgörande att forskare tvingats anta mer filosofiska teorier om universum. Det strikt naturvetenskapliga verkar inte längre räcka till utan man vänder sig till förklaringar över det naturliga.

En avslutande fundering...
När allt kommer omkring är det relevant att fråga sig... om det nu finns oändligt många universum, i vilket universum existerar då Gud? Multiversum-teorin verkar snarare skapa ytterligare problem för ateismen.

Tips! Debatt i Kunskapskanalen! 
I en debatt som Kunskapskanalen sände i våras, i Apologia's regi, debatteras teorin om ett multiversum mellan världskände apologeten John Lennox och Humanisternas ordförande Christer Sturmark
Hela debatten
Frågestunden efteråt


(1) - Antony Flew - Famous Atheist Now Believes in God
- "Dec. 9, 2004 - A British philosophy professor who has been a leading champion of atheism for more than a half-century has changed his mind. He now believes in God more or less based on scientific evidence, and says so on a video released Thursday."
- "... but if his belief upsets people, well “that’s too bad,” Flew said. “My whole life has been guided by the principle of Plato’s Socrates: Follow the evidence, wherever it leads.” "