2 sep. 2010

Guds existens - Vilka bevis har vi?

Den vitala delen
Det här skulle man kunna säga är grundbulten inom apologetiken. Kan man inte peka på att vi har skäl till att tro på en Gud blir allt annat genast meningslöst. När jag gjorde lumpen fick vi lära oss att en AK5 har en vital del, slutstycket, vilket är vapnets viktigaste del. Vapnet kan fungera utan andra delar, men utan slutstycket fungerar det inte alls. På samma sätt är Guds existens den kristna trons vitala del. Om Gud inte existerar spelar det inte heller någon roll att Jesus dött på korset, att människor haft andliga upplevelser eller att bibeln finns. Då är alltsammans mänskligt påhitt.

Vad är mest sannolikt? Att universum är en slump, eller att hela New York vinner på lotto?
Existerar Gud?
Finns det då bevis för att Gud existerar? Nej! Inom filosofin talar man inte så mycket om bevis men snarare om goda skäl att tro något. Så... finns det då goda skäl att tro på Guds existens? Ja. Vårt samhälle förmedlar sällan något positivt om kristendomen och många har därför inte hört några argument för Guds existens. Redan i skolan lär man sig om hur naturvetenskapen motbevisar existensen av Gud (har även hört om NO-lärare som starkt kritiserat kristna elever, snacka om "neutral" undervisning). Tyvärr antar man ofta saker pga. missförstånd. Naturvetenskap och kristendom utesluter inte alls varandra, snarare pekar vetenskapen på Gud, men det ska vi inte tala om nu!

Tre grundargument:
Vi har några "basics" som vi dessutom delar med judendomen, islam och andra religioner som tror på en Gud/flera gudar:
Vad är orsaken till att brickorna sätts i rörelse?
En slump, eller att någon puttar dem?

  1. Moraliska argumentet - Gud är den bästa förklaringen till vår moral
  2. Kosmologiska argumentet - Gud är den bästa förklaringen till universums uppkomst
  3. Design-argumentet - Gud är den bästa förklaringen till universums perfektion



Varje argument kommer att behandlas i varsin artikel, de kommer att spridas ut lite här och lite där!

Intellektuellt självmord - Nej tack!
Dessa argument bevisar inte nödvändigtvis Guds existens för alla. Självklart finns det också motargument till dessa från ateisters håll, det är upp till var och en vad man tror när de båda alternativen får vägas mot varandra. Vad argumenten faktiskt visar är dock att det finns förnuftiga skäl till att tro på Gud. Tron på Gud är alltså inte bara något flum utan väl förankrat i intelligensen också (men inte bara!). En ateist påstod en gång att kristen tro innebär intellektuellt självmord, det är inte sant och egentligen är det rätt trångsynt att säga så (väldigt ogenomtänkt också). 

Man skulle ge bevis för Gud, så gjorde man inte det! ;PppPppPpPpp


Nästa artikel: Moraliska argumentet - Bevisar vår moral att Gud finns?