17 okt. 2010

Retreat - Borta ett par dagar!

Tid av stillhet
Ikväll börjar en retreat här på Åh! Det är ett tillfälle då man som kristen går in för att söka Gud i tystnaden, kanske för en dag, en helg, en hel vecka eller t.o.m. fyrtio dagar! Den här gången är det söndag-fredag. Därför kommer det inga blogginlägg denna vecka! 

Ofta hålls retreater på en lugn plats. "Yttre stillhet ger förutsättningar
för inre stillhet
", som Påve Shenouda III (koptiska kyrkan) säger.
Syfte - Varför retreat?
Min blogg behandlar egentligen inte sånt här men när det ändå är på tapeten kan jag förklara lite för er som är intresserade. Syftet är att få undan allt som brusar i livet och komma närmre Gud. Det finns mycket i våra liv som stör tankar och känslor, särskilt i dagens samhälle. Under en retreat väljer man att helt fokusera på Gud, leva stilla, hämta kraft i bönen, vila upp sig, ställa in fokus i livet, osv. Det enda tillfället man pratar är under bönerna eller under själavårdssamtal, man lever alltså i tystnad.


"Därför skall jag locka henne bort och föra henne ut i öknen och tala till hennes hjärta."
Hosea 2:14

Öknen kännetecknas bl.a. av tystnaden. Där, i tystnaden, talar Gud till människors hjärtan. Flera gånger uppmanar bibeln oss att bli stilla inför Gud. Två genomgående discipliner för Jesus var just stillhet och avskildhet. Det står på flera ställen om hur Jesus drog sig tillbaka för att be. Eftersom kristendomen går ut på att leva så som Jesus gjorde är detta, i olika grad, relevant för alla kristna. Jag frågade Magnus Malm som är här, om hans mening med vad en retreat handlar om: "Att låta Gud komma till tals.

Aktuellt i dagens samhälle!
Sällan lyfter man fram vikten av stillheten. Möjligen i koppling till yoga eller något sådant, men kristendomen har inte med yoga att göra. Stillhet är väldigt viktigt tror jag, ett mänskligt behov. Bristen på stillhet i västvärlden är förmodligen en stor orsak till varför många lider av stress och bränner ut sig. Har du tänkt på hur många som förtidspensioneras nuförtiden?

Det här är ett sjukt intressant filmklipp, verkligen en tankeställare. Se den! 


Så där! Då vet ni!