8 sep. 2010

Kosmologiska argumentet - Kan vi se Gud i Big Bang?

Allt som händer måste ha en orsak
Det finns olika varianter av detta argument, jag kommer att utgå från en förnyad form av det s.k. kalam kosmologiska argumentet. Det formades inom kalamtraditionen i islam under 800-talet. Ursprungligen utvecklade kristna teologer argumentet för att attackera de grekiska filosofernas tro på universums oändlighet. De kristna menade att universum inte alltid har funnits utan har börjat existera. Alltså, redan under antiken kunde kristna se kanske den första pusselbiten av the Big Bang. En känd kristen filosof, William Lane Craig har argumenterat för detta och bemött kritiken under ca. 30 år. Det är också han som har "förnyat" argumentet.

Så här ser resonemanget ut:
  1. Allting som börjar existera har en orsak för sin existens
  2. Universum började att existera
  3. Alltså har universum en orsak för sin existens
"I begynnelsen skapade Gud himmel och jord..." Eller? Vad tror du?
Jag tror det! Fast det såg förmodligen inte ut så här!
Någonting kan inte komma ur ingenting!
Hur bevisar vi att något har en orsak? De som tror på det kosmologiska argumentet menar helt enkelt att människor kan förstå detta genom sin intuition, att man kan veta något utan att ha fakta. Någonting kan alltså inte helt plötsligt komma ur ingenting! Påstår man något annat menar Craig att man har lämnat seriös metafysik(1) och vänt sig till magi. Både teister (motsats till...) och ateister kan hålla med om detta. Hur kommer det sig annars att saker och ting inte helt plötsligt poppar upp mitt framför ögonen på oss, i vår vardag? Det borde funnits miljontals exempel på detta vid det här laget. Kort sagt, universums existens har en orsak, någon eller någonting har orsakat det.
-
Intuition? Låter flummigt!
Det finns mycket vi människor "bara förstår" som vi egentligen inte alls kan bevisa. Detta kallas för grundläggande påståenden (eng. properly basic beliefs). Vi kan t.ex. inte bevisa att verkligheten faktiskt är som den är. Tänk om vi egentligen skapades för fem minuter sedan. Kanske är vi alla del av något slags Matrix där våra hjärnor är kopplade med kablar till en stor dator, där vi fått förprogramerade minnen (som aldrig funnits), känslor osv. Tanken är absurd men ändå finns det inget sätt vi kan motbevisa den! Trots det kan vi genom vår intuition förstå att så inte är fallet. 

Universum har börjat existera
En del tror att föreningen mellan Big Bang-teorin och den kristna tron inte går ihop. Det gör den faktiskt på ett par områden! Båda kan se hur universum har en början och ett slut. Kortfattat tänker man sig att eftersom vi kan räkna bakåt i tiden finns det också en början. Eftersom universum inte är evigt är tiden här också ofullkomlig, detta betyder att vi kan lägga till dagar, månader, år osv. Det som är evigt däremot, det är fullkomligt och kan inte förändras. Om världen vore evig skulle vi inte kunna lägga till fler dagar, då vore det ju inte fullkomligt! 
Inom hinduismen ser man tiden som en cirkeln, den är evig. Du kan inte lägga något till 
den eller ta bort något, då är det inte en cirkel. En tidslinje, som västvärlden tänker, kan dock förändras.      
Vart kommer Gud in?
Om man håller med om grundresonemanget, att om universum faktiskt börjat existera har det också en orsak, kan man helt förnuftigt mena att Gud är den bästa förklaringen. Självklart finns det många andra förklaringar, men vilken är den bästaDet finns många som argumenterar för Gud här. Vissa forskare vill istället säga att en "intelligent designer" gjort det. Frågan är bara vad som väger tyngst när vi också slår ihop detta med det moraliska argumentet? Då skulle vi kunna anta att denna "designer" i alla fall är personlig och bryr sig om oss, vilket skulle peka än mer på Gud.  


Detta kan låta lite invecklat, är du intresserad kan du gärna ta en titt på detta filmklipp:
http://www.closertotruth.com/video-profile/Did-God-Create-From-Nothing-Part-1-of-3-William-Lane-Craig-/994

1 - Metafysik: "Ämne där man filosoferar kring den verklighet vi inte kan uppfatta med våra sinnen."