17 nov. 2011

Tre Orsaker till Varför Apologetik Behövs

Fler kristna borde läsa på bibblan så att man kan sin skit!
Varför apologetik?
I kyrkan kan man ibland möta ett motstånd till intellektuella och filosofiska resonemang, sånt som har med apologetik att göra. Ungefär så här kan det låta: "Vi kan ändå inte förstå Gud fullt ut" eller "Människor börjar inte tro utifrån argument". Jag är vän av detta tänk, jag tror att det är en sund inställning och faktiskt att det är så i verkligheten. Så hur kan vi trots detta mena att apologetiken behövs? Här kommer tre saker att fundera på:
  1. Tron behöver argument
  2. I det här inlägget skrev jag ett citat från Austin Farrer som lägger fram tanken rätt så klockrent: "... även ifall argument inte skapar övertygelse så förstörs tron av dess frånvaro. Rationella argument skapar inte tro, men de upprätthåller ett klimat vari tron kan blomstra." Det är alltså nödvändigt att tron bygger på vissa argument, om den inte gör det skulle vi ha svårt för att älska Gud med hela vårt förstånd1. William Lane Craig hade t.ex. aldrig kunnat förutse hur också trons andliga sidor skulle växa hos kristna genom apologetiken (podcast: Are Apologetics Sparking Revival?).

  3. Kritisk Analys av Samhällets Normer
    Apologetiken kan skapa en miljö där tron på Jesus Kristus fortfarande är ett giltigt alternativ (se här). Sverige räknas idag till ett av världens mest sekulariserade länder och kristna grundsanningar kritiseras ofta från flera håll på ett väldigt ensidigt sätt. Det är sällan vi får höra något positivt i kristendomens namn (ibland sipprar dock guldkorn igenom den politisk-korrekta apparaten via bloggar)2. Därför finns ett behov av kristna apologeter som effektivt kan bemöta kritiken och visa på felaktigheterna i den. Idag behövs t.ex. en stark kritik emot människors allmänna uppfattning att bibeln är ihopsnickrad av en maktgalen kyrka, vilket vi som kyrka effektivt kan motbevisa (Hallå, kyrkan? Utnyttja läget?!).

  4. Framtidens Kyrka
  5. Om kyrkan fortsätter som den gör idag utan att ta sitt ansvar och bemöta människors felaktiga men även ärliga invändningar mot tron, så kommer vi bereda en väldigt dålig mark för den framtida kyrkan. Se bara på vart vi är idag sedan kyrkan underskattade de ateistiska upplysningstänkarna på 1700-talet, man trodde att denna "lilla tankesmedja" skulle dö ut med tiden. Tänk så fel man hade! Ska vi göra samma fel och tänka "Nej... tron behöver inte argument."?
Apologetik är inte något oandligt som står i kontrast till kristen tro, snarare kan det fördjupa ens andlighet (se Craigs podcast). Det innebär inte heller att man struntar i sitt medmänskliga uppdrag för att sitta och filosofera. Vi kristna behöver verkligen inte känna oss hotade av vetenskap. Justinus Martyren sa något i stil med detta: "Om kristen tro är sann, då har vi anknytningspunkter överallt." 

1 - Från bibeln.se, Matt. 22:36-37: "Mästare, vilket är det största budet i lagen?" Han svarade honom: "Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd.
2 - Pernilla Wahlgrens blogg: Intresssant att hennes blogginlägg väcker så starka reaktioner. I skrivande stund har inlägget fått 960 kommentarer, vanligtvis får hennes inlägg runt 10-20 kommentarer.