12 sep. 2010

Gud och ondskan - Hur går det ihop? (2av2)


Nu kan man tycka till om varje inlägg! Längst ned på sidan finns en liten omröstning. Vill även uppmärksamma frågarutan i spalten till höger!


Varför kunde inte Gud bara tvingat oss vara goda?
Om Gud hade tvingat oss hade ingen sann tillit funnits mellan oss. Den kärleksfulla relation som Gud vill upprätta med varje människa hade varit falsk. Hur skulle det låta om Gud tvingat oss att frivilligt välja en kärleksfull relation med honom? Det är ungefär lika logiskt som en fyrkantig cirkel. Gud skapar inte motsägelser inom logiken. Den röda tråden som finns i hela bibeln är att Gud vill reparera skadan som skedde mellan honom och människan i syndafallet. Det är enda vägen för att skapa möjligheten för den perfekta världen, himmelriket

Tänk om det hade sett ut så här? Tyvärr är det en logisk omöjlighet.
Världen vi lever i tillåter inte fyrkantiga cirklar, inte ens på vattnet.
Ondskan vittnar om Gud
Ironiskt nog kan vi i slutändan se att ondskans existens tjänar till att faktiskt bevisa Gud. Låt oss gå tillbaka till det moraliska argumentet. Där menar man att en objektiv moral inte kan finnas utan Gud, ateister medger detta. Å andra sidan hävdar man bestämt att ondska finns. Alltså existerar moraliska sanningar helt plötsligt. Om ondska nu existerar, ja då leder detta oss oundvikligen till slutsatsen att Gud måste finnas.  

Korset, den slutgiltiga segern över ondskan där Gud själv tar smällen.
Står Gud bara och tittar på?
Nej. Gud valde att själv bli människa, i Jesus Kristus. Det här är ofattbart, det Eviga och Fullkomliga gick in och lät sig begränsas inom tid och rum. Denna tanke är unik för den kristna tron, för muslimer och judar är det helt otänkbart att Gud blir människa, det finns inte ens på kartan. Gud ger sig själv in i lidandet och väljer självmant att utstå helvetets plågor, allt för den kärlek han har till varje människa. Kristus bar det allra största lidandet, något som vi inte ens kan förstå, att han bar all världens synd på sig på korset. Synd motsvarar alltså allt ont som någonsin finns. Föreställ dig allt lidande du varit med om i ditt liv, därefter multiplicerar du det med alla människor som någonsin funnits och kommer finnas. Pretty nasty, hm? Det tog Jesus på sig.  

En obekväm tanke...
Det obekväma i allt detta är att helt plötsligt, från att ha anklagat Gud för all ondska ställs vi själva till svars för ondskan. Detta tror jag också är något som ökar kristendomens sanningsvärde. Det finns inte rum för godtycklighet. Sann kristendom handlar om att bekänna sin synd inför Gud, att säga: "Yes, I'm fucked up. Gud, jag är liten, du är stor.". Varje söndag bekänner man detta i kyrkan utifrån sin genuina övertygelse av att det är sant. Amen och halleluja. 

Tanke för dagen
Vissa håller kanske delvis med om detta, eller inte alls. Ställ dig då denna fråga: Finns det någon annan förklaring som är mer trolig? I så fall, varför är den det? William Lane Craig, en känd kristen filosof, menar att kristendomen är människans enda hopp om att lösa ondskans problem. När man räknar in alla punkter är hans övertygelse att det inte finns någon annan filosofisk eller religiös förklaring som är mer trovärdig. En alternativ förklaring kan finnas, men är den mer trolig