21 feb. 2011

Har Jesus ens funnits? - Del 1

"Även den mest kritiske historikern kan med säkerhet hävda att en jude vid namn
 Jesus verkade som lärare och undergörare i Palestina under Tiberius regeringstid, avrättades genom korsfästelse under prefekten Pontius Pilatus och fortsatte att ha efterföljare efter sin död."(1)
Typiskt viktigt...
En viktig fråga som på många sätt är grundläggande för en kristen tro, och för dem som funderar på om detta kan var något att hänga i granen är: "Har Jesus ens funnits?". Om han inte gjort det så är den kristna tron totalt värdelös. I alla fall om vi ska lyssna till Paulus som skriver om att tron är meningslös om Jesus inte uppstått från döden. Detta förutsätter ju så klart att han först och främst måste ha funnits!

Historiska bevis för Jesu existens
Våra bästa (detaljerade osv.) historiska källor för att Jesus har vandrat på jorden är nya testamentets fyra evangelier. Utöver dem har vi också de falska evangelierna samt judiska och sekulära källor. De falska skrifterna motbevisades av kyrkan, men trots det är de texter som faktiskt nämner en person som hette Jesus. Här kommer två viktiga personer som spelat stor roll för bevisningen av att Jesus verkligen funnits:
Flavius Josefus, judisk historieskrivare -
Josefus är särskilt intressant eftersom han inte bara nämner Jesus, utan även andra personer från NT. Detta stärker evangeliernas historiska trovärdighet eftersom saker runtomkring även nämns. T.ex. den romerske ståthållaren Pontius Pilatus, Jesu bror Jakob, Johannes Döparen, Kung Herodes och översteprästerna Hannas och Kajafas (de var bl.a. med vid den, enligt judisk lag, olagliga rättegång som hölls på natten mot Jesus).
 Publius Cornelius Tacitus, romersk historieskrivare och statsman
Tacitus skrev ned romersk historia, om olika kejsare och bl.a. om germanska folkslags kulturer (där vissa menar att han även nämner svenskar!) som ingick i det romerska imperiet. Han skriver även om att de kristna fått sitt namn efter en viss "Kristus" som avrättades på Pontius Pilatus order, under kejsar Tiberius regeringstid (han man läser om i Lukasevangeliet vid jul). Enstaka historiker har menat att detta varit en förfalskning, ett kristet tillägg. Men få ser det som troligt eftersom Tacitus bl.a. säger att kristendomen är en "hemsk och skamlig vidskepelse".     
Vad innebär detta?
Detta bevisar bara att Jesus har existerat alltså. Inte att han gjorde under (en och annan text kan dock antyda det) eller dog och uppstod, osv. Dessa och flera andra texter blir mest en försäkran om att Jesus verkligen funnits, om man nu inte nöjer sig med bibelns egna texter (som i sig själva ger tillräckligt med historiskt material för just den saken, trots att det är skrivet av kristna). Detta handlar alltså inte om ifall Jesus var Gud eller om den kristna tron är sann.

Att Jesus funnits är ett historiskt faktum som få eller inga historiker, 
med goda skäl, kan säga emot. Detta säger dock inget om ifall Jesus var Gud eller ej.   

(1) - Artikel: "Rediscovering the Historical Jesus: The Evidence for Jesus" (fick hitta en blogg som hade artikeln eftersom originalet bara kan läsas av medlemmar)