19 nov. 2010

Vad menas med "Helig skrift"?

Hur kan vi egentligen veta vad Gud sagt? 
När man talar om helig skrift menar man texter som har inspirerats av Gud, kyrkans tro är nämligen att människor har letts av Guds ande när de skrivit. Kyrkans uppdrag har här varit att kartlägga och känna igen vad som verkligen är från Gud. Vilka böcker håller enligt kriterierna? Kyrkan menar inte att den i sig själv bestämt vad som är helig skrift dock. Med Guds hjälp har man snarare kunnat samla det som Gud har uppenbarat genom människor.

Tanken är inte att skriften tillkom genom någon superandlig uppenbarelse. Jesu uppdrag var att förena det gudomliga och det mänskliga. Gud möter oss också i det mänskliga. Djävulen (= söndraren) är den som vill söndra och skapa misstänksamhet mot det mänskliga, som om det skulle vara mindre värt i koppling till gudomliga uppenbarelser. Kristendomen menar dock att detta kan ske i det som är helt och hållet mänskligt.  
Är inte detta lite godtyckligt egentligen?
Vissa menar att det blir godtyckligt när man ska hävda vad Gud skrivit och inte skrivit. Om detta verkligen är sant, då finns inget viktigare, och vem skulle kunna göra ett sådant anspråk? Frågan är relevant men avslöjar samtidigt hur lite kunskap man har om detta. Bibeln kom inte till i en handvändning, detta har diskuterats i århundraden. Alltsedan 100-talet har debatterna pågått, ibland enda fram till 1600-talet inom olika kristna inriktningar, innan man definitivt kunnat fastslå vilka böcker som skulle räknas bort. Trots detta stod det mesta klart omkring år 400 e.kr.

Du läste rätt: "räknas bort"!  
En viktig poäng att komma ihåg är att det aldrig handlade om att räkna in fler böcker i bibeln. Frågan har alltid varit ifall man inte borde utesluta ännu mer böcker! Vissa vill idag få det att verka som att kyrkan varit någon slags konspiration där man valt att dölja "sanningen", genom att räkna bort vissa böcker. Personligen vill jag mena att vi med säkerhet kan kasta dessa konspiratoriska teorier i papperskorgen med det samma.

Vanligt förr...
Dessa teorier var vanliga under 1900-talets första hälft men har sedan länge motbevisats. Nuförtiden ploppar de återigen upp lite här och där. Överraskande nog tror folk att detta är något alldeles nytt! Som om kyrkan inte skulle ha koll? Detta visar tyvärr hur kyrkan har missat få fram sitt budskap på ett trovärdigt sätt. Som tur är håller detta på att förändras i och med att apologetiken blir mer aktuell.

Vad vet vi då om bibelns tillkomst? 
När kunde man fastställa vad som var "helig skrift"? Hur gick det till? 
Kommer framöver!