9 okt. 2010

Meningen med livet: Kristet perspektiv

"Den som älskar pengar blir inte mätt på pengar, och den som älskar rikedom 
får aldrig nog. Också detta är fåfänglighet." 
                                                                                                                     - Predikaren 5:9
Vad är meningen med livet?
Först vill jag säga, ta gärna en titt på denna musikvideo efteråt, det är en sång om livet utifrån djävulens perspektiv. Den berör bl.a. meningen med livet!  

Okej... Det här är en känslig fråga! Därför ska jag inte vara personlig här, utan kortfattat försöka förklara vad den kristna tron har att säga om detta. 

Subjektiv och objektiv mening med livet
Ateister tänker oftast att det inte finns någon yttersta mening med våra liv, istället skapar vi vår egen mening (en subjektiv sanning). Religionen pekar på en mening även utanför oss själva som gäller alla (en objektiv sanning). Trots ateistens teori tänker många: "Är detta allt? Finns det inget mer?". Människan verkar liksom ha ett hål inom sig, en längtan efter en djupare mening. Många märker att hålet aldrig kan fyllas och vår längtan mättas inte, det är liksom något som fattas!
Oavsett tid och kultur har människor alltid funderat över livets mening. Något inifrån människan själv verkar längta efter något större, utöver den här världen. Det skulle kunna peka på Gud... 
Total lycka är omöjlig i den här världen...
Kristendomen förklarar att allt gott vi någonsin är med om, är gåvor från Gud. För dig som inte är troende, och vill förstå, är detta en viktig detalj att lägga på minnet. Vi människor kan inte i oss själva åstadkomma någotAllting beror på kraften som Gud ger och i förlängningen bottnar detta i livet självt, som han ju gett oss. Därför har vi ingenting att komma med inför Gud. Som tur är berättar bibeln att Gud skapat oss för goda saker. Trots det är den här världen inte perfekt och synden finns här. Därför kan vi aldrig fullt ut bli lyckliga här på jorden (Inlägg: Gud & Ondskan).

Den här bilden tog jag i Egypten i våras. Vi besökte två sopstäder i Kairo där kyrkan hjälper de fattiga, staten skiter i dem. De har knappt mat, pengar eller ett lyxigt liv. Skulle deras liv vara meningslösa för det? Vi sätter alltför stort värde på materiella saker i västvärlden! 
Perspektiv på livet här jämfört med evigheten!
Tänk om tiden har ett slut. Tänk också ifall det finns en evighet, dit alla människor kommer. Hur påverkar den tanken vårt perspektiv på livet här? Enligt kristendomen handlar inte livets mening främst om lycka i detta livet, snarare kunskapen om Gud! Det är logiskt att tänka så utifrån föreställningen att evigheten faktiskt existerar. I jämförelse med evigheten är jordelivet som en "vindfläkt":

Psalm 39:6
Som en handsbredd har du gjort mina dagar, min livslängd är som ett intet inför dig. 
Endast en vindfläkt är människorna, hur säkra de än står. Sela.     

Detta är ett uttryck för hur ofantligt korta våra liv egentligen är i jämförelse med evigheten och Gud. Utifrån denna tanke kan vi inte satsa på något viktigare än detta. Jordelivet avgör vart vi hamnar i slutändan och är därför otroligt viktigt! Jesu säger så här om det:

Matteus 6:19-21
19 Samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. 20 Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. 
21 Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.

Företagen kommer under 2010 ha satsat 542 miljarder dollar reklam, ungefär 600kr reklam/person. Dagligen möts vi av budskap om hur vi ska vara och vad vi bara "måste ha". På stan, spårvagnen, bussen, TVn, internet, radion... Hur påverkar detta våra ideal egentligen?
En personlig sak vill jag säga...
Vissa har attityden: "Känns det bra så är det bra", t.ex. i koppling till sex ("Ju mer desto bättre" som lärarna sa till mina konfirmander förra året) eller alkohol. Den tanken går verkligen emot all form av mänsklig visdomslära, religiös som icke-religiös. Man bör verkligen tåla att den tanken granskas, för den har många argument emot sig. Personligen tror jag att det är en direkt förödande attityd.

Glöm inte musikvideon!