18 maj 2011

Fördomar mot kristen tro: Var det synd om Judas?

Problemet med Judas Iskariot
Judas Iskariot, från filmen
 "Judas" (2004). En dramatisering
av hans liv med Jesus.

Ännu en missuppfattning om den kristna tron! Var Judas tvungen att förråda Jesus? Hade han inget val? Jesus behövde ju dö för att förlåtelsen skulle bli möjlig. Kan Gud verkligen vara god, om han tvingar en människa att göra världshistoriens största "fail"?

Analys: Två avgörande missar!
Felet många gör är att de förutsätter Guds plan vara spikad redan från början, och att Judas inte hade något val. Ibland måste vi stycka upp problemet i mindre delar och göra en analys. Det blir lättare att se vad som faktiskt är svårt då. Egentligen finns två avgörande frågor här:
  1. Hade Judas en fri vilja?
  2. Måste någon ens förråda Jesus? 
1. Hade Judas en fri vilja?
Ja, jag tror det! En vanlig missuppfattning är att detta skulle vara omöjligt om Gud ändå redan vet vad alla kommer att välja. Vad en del har missat dock, är att vi faktiskt kan visa hur detta går ihop rent logiskt. Vi behöver egentligen bara vända på problemet.

Hur fungerar det?
Det är inte nödvändigtvis så att Guds kunskap om framtiden omöjliggör vår fria vilja, snarare skulle det kunna vara människors fria vilja som avgör vilken kunskap Gud har. Detta blir enkelt om vi tänker oss att Gud, före han skapade världen, kunde se hur varje människa frivilligt skulle välja att leva sitt liv.(1) 
Evangelierna berättar att Judas förrådde Jesus för trettio siklar silver. 
Profetian från GT som förutsäger detta finns i Sakarja 11:12-13.
Då vägde de upp min lön, trettio siklar silver. Och HERREN sade till mig: "Kasta det åt krukmakaren!" - det härliga pris som de ansåg mig vara värd. Och jag tog de trettio silversiklarna och kastade dem i
HERRENS hus åt krukmakaren.
2. Måste någon ens förråda Jesus?
Att Jesus blev förrådd måste inte vara något som Gud planerat från början. Här kan vi också vända på perspektiven. Kanske är det så att profetiorna inte är en sorts plan som Gud från början bestämt. Kanske skulle profetiorna istället kunna handla om de fria val som Gud i förväg sett att människor skulle göra?

Vad gäller då för Judas?
I så fall skulle Judas förräderi inte vara något som nödvändigtvis måste finnas med i Guds plan. Judas var inte förutbestämd att förråda Jesus alltså, ingen var det. Det var helt enkelt så det blev bara. Gud som såg att det skulle bli så här kunde därefter berätta för profeterna hur det skulle gå till, och därför berättar Skriften att Messias blir förrådd.

Detta är några möjliga lösningar på problemet. Vi kan komma väldigt långt med att vända på perspektiven och tänka tvärtom. Ofta blir man så fastlåst vid kritik mot kristendomen, att man helt missar att faktiskt kritisera kritiken också. För den håller inte alltid.    


(1) Middle knowledge - Detta kallas för Guds "mellankunskap" eller "hypotetiska kunskap" (eng. middle knowledge) och går ut på att Gud är såpass mäktig, och samtidigt känner varje människa så väl, att han kan se alla fria val och situationer som vi kommer stå inför i livet. Tanken är att Gud skulle kunna se alla möjliga val som vi kan göra. Därefter kan han se hur vi faktiskt kommer göra, och till slut hur vi skulla ha gjort om situationen hade varit en annan. Det finns olika meningar om detta inom kyrkan, men detta är i alla fall ett av de "tankeverktyg" som gör att vi kan bevisa att det åtminstone är logiskt möjligt för Gud att ha kunskap om framtiden, samtidigt som det inte begränsar människors frihet.