16 nov. 2010

Fördomar mot kristen tro - Kristet liv handlar om lycka!

7 Många säger: "Vem kan ge oss lycka?" Herre, låt ditt ansikte lysa över oss. 8 Av dig har jag fått en större glädje än de som fått korn och vin i mängd. 9 Jag lägger mig ner i frid och sover. Du Herre, låter mig bo i trygghet.
Psaltaren 4:7-9 
Kristendomen handlar inte om lycka...  
Det är en vanlig missuppfattning att det kristna livet skulle handla om lycka. En del religioner gör kanske det, t.ex. New Age, där man plockar lite av varje från ett religiöst smörgåsbord för att bli så lycklig som möjligt. Detta är dock inte fallet för kristendomen. Alla har inte koll på det vilket kan göra att människor per automatik tänker att kristendomen inte håller, eftersom ju kristna människor inte alls alltid är lyckliga. Bibeln är dock tydlig med att man som kristen måste göra sig beredd på lidanden, under livet och för sin tro. 


Men blir man inte kristen för lyckans skull?
Lycka är något som gör att livet känns meningsfullt så klart, och tron ger mycket glädje! Det är en del av livet men glädjen är inte poängen med den kristna tron. Att människor försöker sträva efter en bestående lycka i det här livet, ses som något omöjligt enligt bibeln. Detta är ett viktigt perspektiv eftersom det innebär att livet inte är meningslöst bara för att jag är olycklig. De dåliga sidorna hör till livet och vi lurar oss själva om vi blundar för dem.

Vad säger bibeln om lyckan i detta liv?
Bibeln berättar att saker av den här världen inte kan ge oss en total mening, t.ex. pengar, makt, materiella saker, jobb, status men även vänner, relationer osv. Tanken är med andra ord att livet aldrig kommer kunna mätta oss helt och hållet. Boken Predikaren i Gamla Testamentet handlar om kung Salomo som söker förstå livets mening. Han var en rik och mäktig kung som hade allt. Trots sin rikedom insåg han hur ingenting i livet var bestående. Det spelade ingen roll hur mycket pengar han hade, hur många palats han byggde eller hur många fruar han hade. Ingenting gav honom bestående lycka.

I boken berättar Salomo om sitt lidande. Mitt i allt detta inser han dock att det enda som håller är att frukta Gud och hålla hans bud, "för det hör alla människor till" som han skriver. Sann glädje ligger alltså inte i det som ger oss lycka just för stunden eller under en kortare tid, utan i det som består. Kristendomen menar att svaret på den frågan är gemenskapen med Gud som består för evigt. Detta måste man så klart inte hålla med om. :)

Ordspråket "Allt har sin tid..." kommer från Predikaren kapitel 3. Det är intressant läsning!
"... Gråta har sin tid, och le har sin tid ..."  

Kristen tro handlar alltså inte om lycka i första hand, men lyckan finns där också så klart! En mer grundläggande poäng är att livet handlar om att finna Gud och leva i gemenskap med honom och andra människor.