8 nov. 2010

Hur vet vi att Jesus faktiskt dog?

Varför är detta en viktig fråga?
Uppståndelsen förutsätter så klart att Jesus först och främst måste ha dött. Paulus skriver:

"16 Ty om de döda inte uppstår, har inte heller Kristus uppstått. 17 Men om Kristus inte har uppstått, då är er tro meningslös och ni är ännu kvar i era synder. 18 Då har också de som insomnat i Kristus gått förlorade. 19 Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda av alla människor."
1 Kor. 15:16-19
Tvivlar någon ens på Jesu död?
Främst är det muslimer som hävdar att Jesus faktiskt aldrig dog, han verkade bara död. Det finns dock olika tankar inom islam. En teori menar att Jesus efter tre dagar gick ut ur graven och vandrade iväg till Indien där han dog någon gång vid 125 års ålder. Vi har inga historiska bevis för detta utöver en grav i Indien som påstås tillhöra Jesus. Enbart detta ger dock ingen grund för en historiskt trovärdig teori. Utöver de kristna menar för övrigt även judarna att Jesus dog på korset. 
Frågan är hur man efter tortyr och dessutom en spik genom fötterna
lyckas gå ända till Indien, tre dagar senare. Hur ska vi se på det ur ett historiekritiskt perspektiv?
Medicinsk analys av Jesu död
När forskare har studerat de händelser bibeln beskriver om Jesus har man kunnat urskilja ett par olika medicinska åkommor. Utifrån de ögonvittnesskildringar som bibeln ger har läkare kunnat fastslå vad Jesus troligast drabbats av. Detta behandlas bl.a. i tidningsartikeln "On the Physical Death of Jesus Christ"(1) från 1986. Här är några exempel på vad som drabbade Jesus:

HematidrosI Getsemane berättas att Jesus svettas blod. Detta är faktiskt en fysisk möjlighet och orsakas av extrem stress. Det kallas hematidros (2). Vi känner till det från idag men även från historien. Leonardo Da Vinci skrev bl.a. om hur män som skulle ut i krig, eller som fått en dödsdom över sig, började svettas blod.

Hypovolemisk chock I och med den romerska tortyren, som innefattade piskor med blykulor och vassa benbitar, har läkare gjort bedömningen att Jesus drabbades av hypovolemisk chock. Detta innebär att man förlorat stora mängder blod. Hjärtat går därför på högvarv för att pumpa ut blod i kroppen, något som egentligen inte finns där. Man mår inte så himla bra då...

Alexander Metherell i "Fallet Jesus": "Efterhand som piskandet fortskred, slet piskrappen in i den
underliggande skelettmuskulaturen och åstadkom darrande strimlor av blödande kött. ... Vi vet att många människor dog av piskrappen innan de hann korsfästas."
Vatten i hjärt-/lungsäckenPå korset fick Jesus en lans instucken i sidan. Detta för att soldaterna ville försäkra sig om hans död. Johannes beskriver hur det därefter kom ut "blod och vatten". En muslimsk förklaring är att blod och vatten inte kan rinna ut på det sättet när man är död. Det stämmer dock inte. En människa som har denna åkomma är i ett mycket kritiskt tillstånd. I medicinens värld kallas detta för "vatten i hjärtsäcken" respektive "vatten i lungsäcken"(3). Detta orsakas när blodets cirkulation rubbas.           
Vakterna - Missade de att Jesus inte dog?
Att en romersk soldat skulle misslyckas med bedömningen om Jesu död är inte troligt. Chansen finns möjligen men vi kan inte ta hänsyn till så osannolika metoder. Vi kan lita på att en romersk soldat som utbildad yrkesmördare verkligen visste vad han gjorde. Det är helt enkelt inte sannolikt att anta att soldaterna misslyckades döda en försvarslös person, hängandes på ett kors, som dessutom genomlidit en långtgående tortyr några timmar tidigare. För att inte tala om det straff soldaterna själva riskerade. Om en fånge rymde avrättades de ansvariga soldaterna. De hade alltså en enormt stor motivation att faktiskt säkerställa Jesu död.       

Vad innebär allt detta?
Vi kan alltså konstatera att Jesus rent medicinskt måste ha varit död, utan tvekan. Teorier om att Jesus inte dog saknar vetenskapligt stöd. Därför måste man istället mena att vi inte kan lita på evangeliernas texter, från första början. Historievetenskapen visar dock att bibelns ögonvittnesskildringar är trovärdiga, se artikelserien: Bibelns trovärdighet.


(1) - Orkar du inte läsa hela artikeln? Här finns en kort sammanfattning!
(2) - Hematidros - Wikipedia - Svår ångest utlöser kemikalier som bryter sönder svettkörtlarnas kapillärer. Blödning i körtlarna färgar svetten röd. Det rör sig bara om en liten mängd blod. 
(3) - Pulmonary Edema - Wikipedia - Dödsorsaken till korsfästelse är faktiskt kvävning. Kroppen hamnar i ett sådant läge att man ständigt måste pressa sig upp för att hämta luft. Till slut är man helt utmattad och kvävs. Vatten i lungsäcken beror på ett andningsfel och innebär att hjärtat inte kan tömma lungorna på vätska. Forskare ser det alltså som troligt, utifrån detaljerna kring Jesu korsfästelse och ögonvittnesskildringarna, att Jesus hade "vatten i lungsäcken".