4 okt. 2010

Kan alla religioner vara sanna?

Utgångspunkt i bibeln avgörande för förståelse av kristen tro!
En av de kanske vanligaste frågorna idag handlar om hur kristendomen kan vara den enda sanna religionen. Detta var också ämnet för Apologia's ungdomskonferens i Göteborg i helgen! Främst ställs vi inför problemet att Gud verkar ha begränsat människornas räddning till en person vid namn Jesus som levde i Mellanöstern runt år 30. Indianerna i Amerika hade t.ex. ingen möjlighet att få reda på detta, kom de då till helvetet?

Apologia's konferens: "Herre Gud, vad ska jag tro?" i Buråskyrkan.
Hur kan en god och rättvis Gud låta det ske? Först och främst, låt oss inte vara alltför snabba med att förpassa Gud till någon som dömer folk till helvetet hursomhelst! Grunden är alltid att Gud är god och rättvis, vi måste alltid utgå ifrån det när vi tolkar. Alltså, om vi kommer fram till att Gud inte är god eller rättvis, ja då har vi helt enkelt förstått frågan fel. Eller hur?

Jag träffar sällan ateister som läst bibeln tillräckligt mycket för att förstå den, eller som ser den i sin helhet. Istället har de knappt läst någonting men har trots det väldigt starka åsikter om Gud. Det gör att de inte tänker om Gud utifrån vad bibeln säger, istället är det utifrån vad de själva antar att bibeln säger. Begreppet "Gud" grundar sig i bibeln, därför kan vi inte prata om Gud utan att ha koll på vad bibeln faktiskt säger. Detta blir en kokande gryta av missförstånd och påminner om det jag pratade om i mitt andra inlägg.

"Religiös pluralism" kallas det när man menar att alla religioner leder till Gud.
Det kommer av "plural" vilket syftar på flera, precis som i grammatiken!
Kan alla religioner vara sanna?
Idag är det vanligt att människor säger "Alla religioner leder till Gud, de är bara olika namn på samma sak". Frågan är bara den, kan alla religioner vara sanna? Alltså, egentligen när vi tänker på det, kan det ens gå ihop? Låt oss titta på en jämförelse mellan islam och hinduism:

Islam
- Vi har ett liv
- Utgången är antingen himmel eller helvete

Hinduism
- Vi har oändligt många liv
- Utgången är återfödelse tills vi uppgår i Nirvana
                                        
Det är en logisk omöjlighet att dessa två kan vara sanna samtidigt. Vi kan inte både ha bara ett enda liv och samtidigt ha oändligt många liv. De kan båda vara falska så klart, men de kan inte båda vara sanna.

Judendom, islam, buddhism, hinduism, taoism, kristendom

Profetiskt ord i OAS-rörelsen
För kanske tio år sedan kom ett profetiskt ord från Gud under en bönestund i OAS-rörelsen. Det handlade om bibelordet där Jesus säger: "Jag är vägen, sanningen och livet, ingen kommer till fadern utom genom mig." Det profetiska ord som kom var: "I framtiden kommer det vara väldigt viktigt vart man sätter en." Kristendomen har alltid menat att Jesus är vägen, sanningen och livet. Det är därför intressant att se, i ljuset av det ord som kom, att man nuförtiden vill få Jesus till att vara en väg, en sanning och ett liv. Man vill hellre placera "en" före än efter. Det är dock inte förenligt med kristen tro.