29 sep. 2010

Bibelns trovärdighet: Lärjungarna predikade uppståndelsen

Den judiska synen på messias och uppståndelsen
Lärjungarna trodde verkligen att Jesus hade uppstått från de döda, även om det gick emot allt vad de tidigare trott. Den judiska förväntan på messias var aldrig att denne skulle dö och uppstå så som Jesus. Judarnas syn handlade alltid om en gemensam uppståndelse vid tidens slut och messias skulle skapa ett fredsrike här på jorden. Därför blev lärjungarna helt förstörda när Jesus dog, de var utom sig av sorg och splittrades. Detta är alltså utgångsläget för vår bedömning! Hur var det ens möjligt att lärjungarna kunde göra en sådan helomvändning?

Jesus förklarar uppståndelsen i Vetekornets lag:
"Om vetekornet inte faller i jorden och dör, förblir det ett ensamt korn, men om det dör, bär det rik frukt."
Har Gud skapat världen finns anknytningspunkter till sanningen överallt, också i naturen!

Hur långt är du villig att gå för en lögn?
Vissa menar att de kristna ljög. Frågan är om det är förnuftigt att anta den ståndpunkten. En nära vän som de hängt med i tre år hade plötsligt dött, vem kommer över ett sådant trauma på tre dagar? Förutom att det är högst otroligt att lärjungarna stal Jesu kropp fanns heller inget att vinna med denna lögn.
Utstår man vad som helst för en lögn?

Huvudsakligen finns två avsikter med en lögn:
  • Slippa undan straff
  • Någon form av vinst  

Lärjungarna uppnådde ingenting av detta. Istället fick de utstå straff och förlorade allt. De riskerade förföljelse, tortyr, fängelse och dödsstraff. De uppmanade till en fattig livsstil och tjänade heller inga pengar. Trots detta växte kristendomen och många kom till tro, just eftersom folk såg hur de kristnas tro var värd mer än livet självt. Detta är högst aktuellt i muslimska länder och Asien idag!
Tidningen Dagen: Kristna förföljs - men blir fler

Lärjungarnas totala förvandling - Vad är mest troligt?
Vi kan alltså konstatera att Jesu lärjungar totalt förändrade
 sin syn på Messias. De lämnade vad de hade lärt sig sedan uppväxten. Trots mycket lidande valde de ändå att tro. Hur kan vi historiskt förklara detta? Bara några dagar tidigare hade deras världsbild krossats helt och hållet. Plötsligt går de glada ut i världen med budskapet om Jesus, detta är mycket osannolikt! I samband med detta växer den kristna kyrkan explosionsartat. På pingstdagen blir t.o.m. 3000 människor frälsta på en och samma gång.

Naturvetenskapligt om uppståndelsen
Ateister har rätt när de säger att uppståndelsen är onaturlig. Jesu uppståndelse har dock inget att göra med vad som är naturligt eller ej. Här handlar det inte om någon som slumpmässigt uppstår genom en ovanlig biologisk process, utan om Guds son. Det är frågan om ett mirakel, där de historiska bevisen pekar på att det faktiskt kan vara den mest troliga förklaringen. Annars finns ingen annan teori som fullt ut förklarar alla frågetecken.

Det finns mer!
Den här artikelserien har verkligen inte fått med allt! Även ifall dessa inlägg kanske är några av de längsta så är de väldigt kortfattade. Det finns mer att säga om alla dessa fakta! Framöver kommer jag skriva små specialinlägg och kanske gå lite djupare in på vissa punkter. Nu har vi i alla fall gått igenom grunderna! En hjälp hade varit om ni läsare berättar vad ni undrar över, kanske något ni inte riktigt förstår eller som ni tycker inte håller.

Imorgon kommer jag även lägga upp en liten sammanfattande avslutning 
på denna artikelserie om Bibelns trovärdighet.