11 okt. 2010

Vad menas egentligen med "GUD"?

Begreppet Gud missuppfattas ofta!
Kunskapen om bibeln är generellt sett väldigt låg i vårt samhälle. Få har koll på vad bibeln faktiskt menar. En gång kom en man fram till en gatupredikant och förklarade att han bestämt inte trodde på Gud! Predikanten frågade: "Vilken Gud är det egentligen, som du inte tror på?". Mannen svarade att han inte trodde på en Gud som var elak och dömde folk till helvetet, som lät människan lida här på jorden osv. Predikantens svar löd: "Vet du vad? Den guden tror inte heller jag på!". Det hela slutade med att mannen blev kristen, bara för att de kunde reda ut begreppet "Gud".

Bilden blir en liknelse för hur Gud är i koppling till oss människor. Tänk på allt som finns på jorden: städer, människor, materiella saker, tankar och filosofier... Allt detta skulle rymmas i något så litet som i Guds två händer.
När skapades Gud?
Många missförstår tanken om Gud. Frågan kan verka viktig men vi ser att den faktiskt är totalt ointressant vid analys. Det som skiljer Gud och skapelsen åt är att skapelsen är just skapad. Gud är inte det, han är skaparen. Inom detta ryms även tiden, eftersom Gud är evig står han utanför tiden. När man ställer frågan "När skapades Gud?" förminskar man honom helt plötsligt och trycker in honom innanför tidens gränser. Det många missförstår är, att då har vi helt plötsligt lämnat den gud som bibeln talar om.

Den eviga och ändliga världen - Inte bara en religiös tanke!
Bibeln berättar om en verklighet som består av den fullkomliga och ofullkomliga världen (eng. infinite/finite). En perfekt och en fallen värld. Faktum är att detta också återfinns i icke-religiösa filosofier. Till och med Platon kunde med sin teori om idé- och sinnevärlden, se detta utifrån att begrunda världen. Detta är alltså inte en strikt religiös syn på verkligheten.

Gud kan inte begränsas - Han är fullkomlig
När vi tänker kring begreppet Gud måste vi förstå att han som väsen inte kan begränsas. Gud kan t.ex. inte, inte vara överallt! Gud kan inte, inte veta allting. Han kan heller inte, inte göra allting. Därför blir alla motargument, som förutsätter en begränsning av Guds väsen, inte giltiga. De talar då om en helt annan gud än vad bibeln säger. Jag är övertygad om att många människor, eftersom jag ständigt möter det, nekar Guds existens utifrån missuppfattning eller brist på kunskap.

Gud övergår vårt förstånd!
Vi kan aldrig förstå Gud fullt ut. Jag brukar tänka att vi människor står i relation till Gud, precis som en kruka står i relation till oss människor. I jämförelse med krukan är vi människor totalt överlägsna. Vi kan skapa och krossa krukan, utan att krukan kan säga emot. Krukan är t.o.m. så underlägsen att den inte ens kan tänka. Vi står i liknande relation till Gud, vårt tänkande är ett intet i jämförelse. Krukan kan alltså inte förstå sig själv, hur skulle den då kunna förstå människan som skapat den? Vi står i samma förhållning till Gud.  
Kan en kruka tänka något? Kan en kruka förstå något?
I jämförelse med Gud är vår förmåga att tänka och förstå obefintlig.
Hur kan Gud veta allting?
Vissa menar att vi inte kan ha en fri vilja om Gud vet allt. Det är inte nödvändigtvis sant. På samma sätt som en barometer vet hur vädret kommer bli, utan att påverka vädret, kan Gud också veta exakt vad som händer i framtiden, utan att påverka det. Detta beror på att Gud vet, och tror på, alla sanna påståenden. Gud är sanningens fader och vet allting som är sant. Tänk så här:

Om Gud vet alla sanna påståenden måste Gud veta vad som är sant här: 
"Kommer Jakob att äta glass, den 13:e april 2011? Ja eller Nej?"

Återigen... förstå begreppet Gud här! Han kan alltså inte vara begränsad, överhuvudtaget. Gud kan inte, inte veta om detta är sant eller falskt. Gud måste veta det, just eftersom han är Gud. Bara genom att vara som han är, i sitt väsen, vet han det. För min del hoppas jag att påståendet är sant, glass är gott osv.

Detta var en inledning om begreppet Gud! Det finns så klart mer att skriva, kanske kommer mer i framtiden, bara Gud vet! ;)