29 aug. 2010

Fördomar mot kristen tro - Gud och ondskan går inte ihop!

Teodicéproblemet
Jag har nämnt att jag ville reda ut vissa fördomar mot kristendomen, eller åtminstone kasta ett nytt ljus på saker och ting. Här är första artikeln! Många jag har mött, och möter, lägger ibland fram argument/kluriga frågor som verkar svåra vid första anblick. Analyserar man frågorna ser man dock att de kanske inte är så svåra trots allt. En klassiker:

Hur kan en god och allsmäktig Gud existera när det finns så mycket ondska i världen?

År 2009 spenderade USA 680 miljarder dollar på armén.
Vad säger världsreligionerna?
Frågan är inte konstig att ställa, många har gjort det och vanligen kallas den för teodicéproblemet. Rent kunskapsmässigt avslöjar den dock att personen inte har så bra koll. Tar vi en snabb titt på de stora världsreligionerna finns det inga som ens snuddar vid tanken att världen skulle vara perfekt om det finns en god gud/gudar. Tvärtom, man förutsätter att ondskan finns! Så vart kommer egentligen föreställningen om att världen måste vara perfekt, om det finns en god och allsmäktig gud? Inte från religionen i alla fall. De hade ju självdött efter uppenbara exempel på ondska.

Gud tillåter ondskan
Är detta en bugg i kristendomen? Har man helt enkelt gjort en stor miss? Visst inte! Inom den kristna apologetiken brukar man tala om att Gud har moraliska skäl för att tillåta ondskan. Inte för att han vill det men för att han har en större plan. Ondskan kommer att förintas en gång för alla, allt kommer få sin rättvisa dom (ont som gott) men inte än! Anledningen till att teodicéproblemet är just ett "problem" och inte en "lösning" kan vara för att många kristna inte fått bra undervisning. Man har helt enkelt inte lärt sig att förklara och försvara sin tro.

Motsäger Gud och ondskan varandra, rent logiskt?
Vissa menar att eftersom ondskan finns kan inte Gud existera, de kan inte finnas samtidigt. Grejen är bara den att det inte råder någon egentlig motsägelse emellan dem, de utesluter inte nödvändigtvis varandra. Ateister förutsätter ofta att Gud inte kan ha några skäl för att tillåta ondskan, trots detta har ingen filosof någonsin kunnat förklara varför det skulle vara just så(1). Det är alltså inte nödvändigtvis sant och så länge vi kan finna ett resonemang som förklarar varför Gud tillåter ondskan är vi inom logikens ramar. Och gissa vad? Det finns! ;) 


                                                                                                                                  Obs! Ny länk!
Mer om varför Gud tillåter ondskan kommer längre fram! Stay tuned!
                                                                        
                                        
1 - http://www.reasonablefaith.org/site/News2?page=NewsArticle&id=5350 
"But the problem is that no philosopher has ever been able to identify such premises.  Therefore, the logical problem of evil fails to prove any inconsistency between God and evil."