28 aug. 2010

Syfte

Hej! Jag heter Jakob och är skapare av denna blogg. Grundtanken med Apologetik på svenska är att ha en blogg där svenska kristna ungdomar kan få lite koll på apologetik (mycket av det som finns är på engelska). Bloggen riktar sig även till andliga sökare och kritiker. Detta är några exempel på ämnen som kan komma:

  • Är det vettigt att tro på Gud?
  • Kan vi lita på bibeln?
  • Är kristendomen en konspiration?
  • Tro och vetenskap 
  • Vem var Jesus?
  • Gud och Ondskan





Ända sedan jag blev kristen på allvar i fjortonårsåldern har jag diskuterat kristendomen med alla möjliga personer. Av allt vad människor haft att säga har de aldrig direkt kunnat påverka min tro. Anledningen är främst för att de ofta grundat sina argument på okunskap eller fördomar.

Många svenskar verkar ha uppfattningen att kristendomen är korkad och att grundläget på något sätt är att "Gud inte finns". Jag tror detta är en grav missuppfattning. I dessa tider av kritiskt tänkande och ifrågasättande är det hög tid att också ifrågasätta människors fördomar mot kristendomen. Om man nu på allvar vill vara kritisk bör det gälla även detta.

Är man trygg i sin egen övertygelse kan man också lättare granska andra livsåskådningar utan oro. Många kristna idag tror på de kristna grundsanningarna men saknar ofta rätt verktyg att förmedla sin tro på ett övertygande sätt. Ofta säger man "Detta är ett mysterium", "Vi kan inte förstå det" eller "Jag tror, även ifall jag inte förstår". Allt detta stämmer på sätt och vis och den ödmjukheten är viktig att ha. Svaren skapar tyvärr inte någon vidare förståelse utan eldar snarare på människors fördomar, ibland helt i onödan! Därför tror jag att apologetiken är viktig för Sveriges kristna. Den är också viktig för människor som vill tro men som bara inte kan det pga. olika intellektuella hinder. Många har ingen koll på hur starkt kristendomen faktiskt står när det kommer till de här frågorna.

Bloggen är menad som en uppmuntran till redan troende och en utmaning för icke-troende med ett öppet sinne. Det här ska bli najs!