27 okt. 2010

Modern filosofi - Tron på Gud är rationell!

Revolution inom analytisk filosofi
I förra inlägget tog jag upp förändringen inom analytisk filosofi(1), där vissa menar att tanken på Gud är oförnuftig. Kristna runtom i hela världen står nu upp och försvarar den kristna tron på det intellektuella planet, flera med utgångspunkt i just denna filosofiska gren. Den är vanligast förekommande i engelsktalande länder och Skandinavien.

Asså... Kan man vara coolare än den här killen liksom? 
Ateismens uppgång och fall under 1900-talet
Under 40- och 50-talen var det vida ansett att Gud var totalt nonsens, vetenskapen hade i princip bevisat att Gud inte finns. Nya testamentets berättelser om Jesus antogs i stort sett vara gamla legender, för länge sedan överbevisade. Det ansågs t.o.m. vara något skämmigt för kyrkan att fortfarande hålla fast vid detta gamla. År 1966 kom dödsstöten då artikeln "Toward a Hidden God", publicerades i Times Magazine. Tidningens omslag löd med stor röd text mot den svarta bakgrunden:

Omslaget var Times Magazine's första någonsin med enbart text!
År 2008 inräknades det bland "10 tidningsomslag som skakade världen."
Vad hände sedan? Dog Gud?
Samtidigt som all kritik mot Guds existens växte sig starkare under 60-talet, var en helt ny generation på ingång! Den bestod dock inte av teologer, utan unga filosofer som var på väg att återupptäcka Guds bärkraft! Under 70-talet ökade intresset för religionsfilosofi och 1980 kom artikeln: "Modernizing the Case for God" där man bl.a. skriver i inledningen (fritt översatt):

"I en stilla tanke- och argumentationsmässig revolution, som näst intill ingen kunnat förutse för två decennier sedan, gör Gud nu en comeback. Det mest fascinerande är att detta inte sker bland teologer eller vanliga troende ... utan inom en utpräglat, intellektuell cirkel av akademiska filosofer, där konsensus [gemensam uppfattning] länge hade bannlyst den Allsmäktige från givande diskurs [vetenskaplig dialog]." 

Föreställningen att kristna skulle vara någon sorts intellektuellt efterbliven skara av hattifnattar, kan inte uppfattas som något annat än ignorant.

Hur ser det ut idag?
Detta växer så klart än idag! Intresset för Gud, Jesus och religion överhuvudtaget är större än någonsin, t.o.m. i Sverige! Angående en gammal bibelöversättning, Codex Sinaiticus, som publicerades online skrev Elisabeth Dias på Times, 2009:

"I motsats till Time's kända omslag från 1966, är Gud långt ifrån död. Under dess första 48 timmar hade Sinaiticus 96,4 miljoner träffar. (Som en jämförelse var det bara 1,6 miljoner människor som försökte få tag i biljetter till Michael Jackson's begravning.)" 

Analytisk filosofi gör bl.a. stor nytta av att analysera ord
och språkets betydelse för vårt tänkande.
Guds perspektiv återigen!
När allt hopp verkar ute, när t.o.m. vetenskapen gav sig på Gud, hade Gud hela tiden ett mycket längre perspektiv för ögonen. Artikeln sa bl.a. så här om följderna av Guds dödförklarande:

"Miljoner fler, i Afrika, Asien och Sydamerika, verkar ödesbestämda att födas utan någon förhoppning att få nys på kunskapen om den ende Guden."

Ser vi på just dagens Afrika, Asien och Sydamerika är det precis där den kristna väckelsen går fram som allra starkast! Trots stark förföljelse och risken för tortyr och dödsstraff växer kyrkan. Helt otroligt!

Att vara kristen innebär inte "intellektuellt självmord" som någon påstått. 
Det är väl förankrat i intelligensen. 


(1) - Analytisk filosofi kallas även anglo-amerikansk filosofi . NE.se säger så här:
"... tar avstånd från filosofi som spekulativ verksamhet och anser att den bör ha en strikt vetenskaplig prägel, något som uppnås bl.a. genom att betona språkfilosofi och logik och bruket av begreppsanalys (se begrepp) som en dominerande metod."