8 jan. 2011

Profetiorna om Jesus

Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: 
Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.
Jesaja 9:6
Ett fingeravtryck av Messias!
Utan GT:s profetior skulle NT inte betyda någonting! Allt i judarnas heliga skrifter pekade fram mot räddningen som skulle komma, Messias(1). Så här efter jul kan man ju fundera på vad profetian om barnet som "blir oss fött" och som ska kallas "Mäktig Gud" pekar på. Påminner det om någon särskild person? I gamla testamentet finns över 300 förutsägelser om den kommande Messias. Genom profetiorna visade Gud ett fingeravtryck för folket så att de kunde undersöka vem som var den rätte.

I Luk. 4:18-21 pekar Jesus på sig själv som Messias: "... och man räckte honom profeten Jesajas bokrulle ... "Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig för att ropa ut frihet för de fångna och syn för de blinda, för att ge de betryckta frihet och predika ett nådens år från Herren. Sedan rullade han ihop bokrullen... Alla i synagogan hade sina ögon fästa på honom. "I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som lyssnar."
Vad sägs om Messias?
Gamla testamentets profetior ger flera ledtrådar om Messias. Här är några stycken, Messias kommar att/ska vara:
  • Gud själv (Mal. 3:1)
  • Född av en jungfru (Jes. 7:14)
  • Född i Betlehem (Mik. 5:2)
  • Rida in i Jerusalem på en åsna (Sak. 9:9)
  • Bli förkastad av sitt eget folk (Ps. 118:22)
  • Förrådas för 30 silvermynt (Förrådas: Ps. 41:10, silermynten: Sak. 11:12-13)
  • Lida och dö (Jes. 53:3-12)     

Nästa inlägg: Varför skulle just Jesus vara Messias? Och vad är egentligen sannolikheten för att en enda människa i historien skulle uppfylla alla profetior?


(1) - "Messias" kommer från hebreiskan och betyder "den smorde" eller "den utvalde". Kristus betyder precis samma sak och är en bokstavlig översättning till grekiskan.