6 sep. 2010

Fördomar mot kristen tro - Bibeln har förändrats!

Vart pekar bevisen?
Påståendet att bibeln har förändrats vittnar om ännu en fördom mot den kristna tron, som oftast beror på okunskap. Det finns massvis av historisk forskning kring bibeln och flera tunga bevis (ja faktiskt, idag talar vi om bevis), detta genom textkritisk granskning uppbackat av arkeologin. Bevismaterialet för bibelns bevarande är väldigt stort. Till och med så övertygande att när vissa kritiker gått in för att motbevisa bibelns historicitet (Café Opera-ord för historisk trovärdighet) har de själva blivit kristna(1).

Arkeologi: Här i Qumran upphittades Dödahavsrullarna 
i ett flertal grottor mellan 1947-1956.
Dödahavsrullarna - Gamla testamentet
I Jordan, 1947 hittade en herdepojke de s.k. Dödahavsrullarna när ett får sprang in i en grotta. Detta gav upphov till kanske världshistoriens största skriftfynd, en samling på ca. 40,000 skriftfragment! Tidigare hade vi grundtexter från 1000-talet men nu slungades vi plötsligt tillbaka ända till 200-talet f.kr! Alla GT:s böcker förutom Ester har hittats i olika storlek. Hela Jesaja bok hittades bl.a. som var skriven på 23 fot läder, den stämde till 98% överens med dagens översättning. I jämförelse med dagens texter utgjorde felen inte mer än en tusendel, mest handlar det om enstaka ord. Idag står det klart att budskapet är oförändrat.

Gamla skrifter är oftast skrivna på pergament eller papyrus.

P.S. Dödahavsrullarna gavs inte ut offentligt förrän september 1991! År 2001 var alla skrifter översatta.
Vad kan vi veta om NT?
I jämförelse med andra antika skrifter är nya testamentets bevarande överlägsen. Till att börja med skrevs texterna ner på tok för tidigt för att möjliggöra någon form av legendbildning (lögner, rykten osv.). Detta anses generellt sett inte kunna uppstå förrän efter flera generationer. Texternas språk är inte heller av legendartad stil vilket annars var vanligt under antiken.

Antal kopior ökar trovärdigheten
Vi har inte tillgång till originaltexterna för antika skrifter, istället bedöms trovärdigheten i koppling till hur lång tid det tog innan kopior skrevs ned. Ju fler kopior som finns, desto lättare upptäcks förfalskningar. Om vi jämför med de antika skrifterna från t.ex. Aristoteles, Platon och Ceasar har NT väldigt många kopior. Se på denna tabell(2) (tidsavståndet är då första kopian skrevs):

Författare                                         Tidsavstånd                                Antal kopior
Aristoteles                                          1400 år                                         5 st
Platon                                                 1200 år                                         7 st
Ceasar                                               1000 år                                         10 st
Nya testamentet                                 30-300 år                                     5000 st

Trots att historieskrivningen kring Ceasar bara har tio kopior, där den äldsta kopian skrevs efter 1000 år, är det ingen som misstänker förfalskning. Hur kommer det sig då att man kan ifrågasätta NT, om man ska vara vetenskaplig, i ljuset av denna statistik? Sök gärna runt på nätet och se vad forskarna säger, det uppmuntras!

Vad säger du? Är detta viktigt för trovärdigheten? Skriv gärna en kommentar!




1 - Lee Strobel - "After a nearly two-year investigation of the evidence for Jesus, Lee received Christ as his forgiver and leader in 1981." http://www.leestrobel.com/Bio.php
2 - Skrivet av "Henrik Gustavsson", skolsektreterare Credo, Lund.http://www.insidan.net/gammal/7-98/trovardighet.htm