18 dec. 2010

Föddes Jesus den 25:e december?

I samma trakt uppehöll sig några herdar, som låg ute och vaktade sin hjord om natten.
Lukasevangeliet 2:7
Jesus föddes inte på vintern!
Så här inpå jul kom jag på att man kunde skriva lite om Jesu födelse! Här finns ännu en missuppfattning om kristendomen som ändå rätt många har. På internet finns bl.a. en jättekänd konspirationsfilm som heter Zeitgeist (tidsanda) där ett mindre urklipp nått över 4,000,000 visningar på youtube. Där påstås t.ex. att kristendomens bild av Jesus mest är ett ihopkok av andra religioner. Jag kommer ta upp kritiken mot den här filmen längre fram. Just nu vill vi bara fokusera på en sak! Och det är att filmen hävdar att Jesus föddes den 25:e december, som inte alls stämmer.
Herdar vallade inte får mitt i vintern!
Det finns flera detaljer i bibeln som tydligt avslöjar att Jesus inte föddes i december. En sådan detalj är bibelordet längst upp på sidan, där det berättas att herdarna var utomhus med fåren mitt i natten. December är en kall månad även i Palestina-området (kan bli nollgradigt) och herdarna sov inte ute med fåren denna period, så var det bara under mars-oktober. När de första regnen sedan kom i oktober (inte senare än 15:e) begav de sig av ifrån bergen och fälten tillbaka hem. Detta pekar på att Jesus måste varit född någon gång mellan tidig vår eller höst, då man också kunde se det som Lukas skriver om, att herdarna var ute.

Skattskrivning omöjlig under vintern...
Lukas nämner bl.a. skattskrivningen som utfärdades av kejsar Augustus. Att genomföra en skattskrivning mitt i vintern hade varit väldigt opraktiskt och inte särskilt troligt. På Jesu tid blev vägarna i princip obrukbara pga. allt regn under den här perioden. De romerska myndigheterna som så klart ville förhindra missnöje bland folket, skulle aldrig tvinga befolkningen att resa kors och tvärs pga. en stor folkregistrering mitt i vintern. Resandet hade varit både svårt och farligt, fett lame med andra ord...

När föddes Jesus då?!
Jesus föddes enligt bibeln sex månader efter Johannes döparen. Han föddes runt mars-april vilket betyder att Jesus skulle fötts i september-oktober. Eftersom härbärget var så överfullt att Maria och Josef inte fick plats, kan vi också anta att Jesus föddes under Lövhyddohögtiden*, vilket är just i dessa månader. Då strömmade folk nämligen till från hela Israel, för att fira i Jerusalem, vilket också gjorde att byarna runtomkring blev packade. Förmodligen passade myndigheterna på och placerade skattskrivningen just här, då folk ändå var i rörelse. Det var även ett praktiskt val eftersom skördetiden var slut efter sommaren, och vägarna fortfarande var framkomliga.


* Lövhyddohögtiden - Kallas Sukkot på hebreiska och är en högtid som varar under sju dagar. Den infaller årligen den 15:e tishri i den judiska kalendern, vilket motsvarar sent i månaden september eller tidiga oktober. Speciellt för högtiden är att man bygger hyddor med tak bestående av löv under bar himmel (ortodoxa judar som bor i lägenhet kan t.o.m. envisas med att bygga en lövhydda ute på balkongen!!). Detta gör man för att minnas israeliternas 40-åriga ökenvandring efter att de flytt från Egypten.