27 sep. 2010

Bibelns trovärdighet: Jesus sågs efter sin död

Vad hände med kroppen och hur reagerade de kristna?

Historiska ledtrådar för den uppståndne Jesus
Den avslutande frågan från senaste inlägget är intressant, i och med den bakgrund jag än så länge förklarat. Vi kan inte fullständigt bevisa att Jesus sågs efter sin död. Det vi kan veta är dock att olika människor, vid ett flertal tillfällen, under olika omständigheter, påstod sig ha sett Jesus levande efter sin död. Nytestamentliga forskare (troende och otroende) ser detta som troligt bl.a. utifrån dessa punkter:
  1. Tidigt källmaterial väger tungt. I trosbekännelsen från 1 Kor. 15:3-8, som jag skrivit om tidigare, berättas att Kefas (alltså Petrus), de tolv apostlarna, en grupp på fem hundra människor och Jakob (Jesu bror) hade sett Jesus. Detta bekräftas bl.a. i evangelierna och Apostlagärningarna.

  2. Oberoende berättelser. Evangelierna ger allesammans egna men snarlika berättelser om Jesu uppvisande efter sin död. Matteus och Lukas anses ha hämtat mycket material från Markus men när det kommer till Jesu död har alla sina egna berättelser. De har alltså skrivit oberoende av varandra. Olikheter mellan evangelierna tjänar snarare till att bekräfta att de är ögonvittnesskildringar än att de inte stämmer! Om de till punkt och pricka hade stämt överens, då skulle vi verkligen ha orsak till att vara skeptiska! Att ha flera olika källor på det här viset är avgörande för att bevisa något historiskt.

  3. Exempel på svårförklarade händelser. Vi har starka bevis för, i evangelierna, att Jesu familj inte trodde på honom. De trodde han var galen. Plötsligt efter Jesu död, blir hans bror Jakob kristen och tror fullt ut på att hans bror Jesus är Guds son, som har uppstått från de döda. Jakob blev senare ledare för församlingen i Jerusalem. Josefus skriver att Jakob dog martyrdöden för sin tro under 60-talet e.kr. Josefus var en judisk historieskrivare vars skrifter bl.a. är viktiga för bevisningen av Jesu existens. Han var själv inte kristen och är alltså en tillförlitlig källa. Det är svårt att finna någon annan förklaring till Jakobs ofattbara omvändelse, än att Jesus faktiskt visade sig för honom uppstånden. Baserat på det vi faktiskt vet, före och efter, kan vi inte finna någon mer trolig förklaring i dagsläget.   
Jag tänkte att när jag nu pratat så mycket om historiska forskare borde ni ju också
 få se hur en sådan ser ut. Så, ja, så här kan de se ut! ;)
Ateister håller med till viss del...
Det finns en tysk bibelforskare, Gert Lüdemann, som inte tror på Jesu uppståndelse. Han själv erkänner dock att det är historiskt bekräftat att Petrus och lärjungarna erfor Jesus som uppstånden efter sin död. Detta handlar alltså inte om man tror på Gud eller inte, rent vetenskapligt kan vi bevisa faktumet att människor upplevde att Jesus visade sig för dem. Frågan blir alltså: "Vad var det de faktiskt såg? Var det verkligen Jesus?"

Lärjungarna inbillade sig att de såg Jesus! 
Vissa hävdar att allt handlar om inbillning! Denna teori är dock helt utanför kartan om man ser till omständigheterna. Först och främst hade lärjungarna inte ens förväntat sig Jesu död, eller uppståndelsen. De var i förtvivlan! Vid ett tillfälle påstås även att fem hundra människor såg Jesus samtidigt. Det är ett stort antal människor, särskilt på den tiden, vilket betyder att ryktet på stan måste ha gått. Den tidiga kyrkan skulle aldrig kunna överleva i Jerusalem om detta faktiskt inte hade hänt (kallas ibland för the Jerusalem factor).

Det är omöjligt att få hallucinationer på bild eftersom de är subjektiva
 upplevelser i våra hjärnor. Bilden här kan dock ge oss en känsla av det,
våra ögon luras till att tro att cirklarna rör på sig!
Hallucinationer - En omöjlighet!
I fråga om psykologiska upplevelser vet vi att hallucinationer inte fungerar på det sätt som vissa kritiker vill få det att verka. Olika människor kan inte, inte ens två stycken, få samma hallucination. Detta är något som är strikt begränsat till min egna hjärna. Det finns något som kallas masspsykos vilket en del brukar påpeka. Det innebär att en stor folkmassa, kanske inför ett krig, påverkas av en eldig politiker. Det kan dock inte kopplas till hallucinationer. Jag fick inte ens fram ett enda resultat när jag sökte på "masspsykos hallucination" på google.

För att fullständigt krossa den här tanken kan vi också konstatera att Jesu efterföljare hade fysisk kontakt med Jesus. Lärjungarna trodde först att Jesus var en vålnad, men han svarade att de kunde undersöka själva genom att ta på honom. Då bekräftades även att han åt mat. Dessutom umgicks Jesus med lärjungarna i fyrtio dagar innan himmelsfärden. Detta är inte inom ramen för vad som är möjligt för en hallucination.

Sammanfattningsvis har vi alltså:
  • Fem olika källor som berättar om att Jesus var död två nätter och en dag.
  • Därefter visade han sig för olika människor, vid olika tillfällen och platser.
  • De fem källorna är oberoende av varandra.
  • I enlighet med historisk forskning måste vi ta detta på allvar!   

Som en jämförelse är vår kunskap om Alexander den Store baserad på en enda källa, skriven 400 år efter honom. Stora delar av vår historia baseras på enstaka källor, och faktumet att människor i regel inte ljuger. Detta är grundläggande för all historia. Skulle bibelns berättelser inte hålla för din granskning, ja då får du vara beredd att skrota en stor del av resten av historien också. Det är verkligen så det fungerar, rent vetenskapligt.