6 sep. 2010

Fördomar mot kristen tro - Bibeln har förändrats!

Vart pekar bevisen?
Påståendet att bibeln har förändrats vittnar om ännu en fördom mot den kristna tron, som oftast beror på okunskap. Det finns massvis av historisk forskning kring bibeln och flera tunga bevis (ja faktiskt, idag talar vi om bevis), detta genom textkritisk granskning uppbackat av arkeologin. Bevismaterialet för bibelns bevarande är väldigt stort. Till och med så övertygande att när vissa kritiker gått in för att motbevisa bibelns historicitet (Café Opera-ord för historisk trovärdighet) har de själva blivit kristna(1).

Arkeologi: Här i Qumran upphittades Dödahavsrullarna 
i ett flertal grottor mellan 1947-1956.
Dödahavsrullarna - Gamla testamentet
I Jordan, 1947 hittade en herdepojke de s.k. Dödahavsrullarna när ett får sprang in i en grotta. Detta gav upphov till kanske världshistoriens största skriftfynd, en samling på ca. 40,000 skriftfragment! Tidigare hade vi grundtexter från 1000-talet men nu slungades vi plötsligt tillbaka ända till 200-talet f.kr! Alla GT:s böcker förutom Ester har hittats i olika storlek. Hela Jesaja bok hittades bl.a. som var skriven på 23 fot läder, den stämde till 98% överens med dagens översättning. I jämförelse med dagens texter utgjorde felen inte mer än en tusendel, mest handlar det om enstaka ord. Idag står det klart att budskapet är oförändrat.

Gamla skrifter är oftast skrivna på pergament eller papyrus.

P.S. Dödahavsrullarna gavs inte ut offentligt förrän september 1991! År 2001 var alla skrifter översatta.
Vad kan vi veta om NT?
I jämförelse med andra antika skrifter är nya testamentets bevarande överlägsen. Till att börja med skrevs texterna ner på tok för tidigt för att möjliggöra någon form av legendbildning (lögner, rykten osv.). Detta anses generellt sett inte kunna uppstå förrän efter flera generationer. Texternas språk är inte heller av legendartad stil vilket annars var vanligt under antiken.

Antal kopior ökar trovärdigheten
Vi har inte tillgång till originaltexterna för antika skrifter, istället bedöms trovärdigheten i koppling till hur lång tid det tog innan kopior skrevs ned. Ju fler kopior som finns, desto lättare upptäcks förfalskningar. Om vi jämför med de antika skrifterna från t.ex. Aristoteles, Platon och Ceasar har NT väldigt många kopior. Se på denna tabell(2) (tidsavståndet är då första kopian skrevs):

Författare                                         Tidsavstånd                                Antal kopior
Aristoteles                                          1400 år                                         5 st
Platon                                                 1200 år                                         7 st
Ceasar                                               1000 år                                         10 st
Nya testamentet                                 30-300 år                                     5000 st

Trots att historieskrivningen kring Ceasar bara har tio kopior, där den äldsta kopian skrevs efter 1000 år, är det ingen som misstänker förfalskning. Hur kommer det sig då att man kan ifrågasätta NT, om man ska vara vetenskaplig, i ljuset av denna statistik? Sök gärna runt på nätet och se vad forskarna säger, det uppmuntras!

Vad säger du? Är detta viktigt för trovärdigheten? Skriv gärna en kommentar!




1 - Lee Strobel - "After a nearly two-year investigation of the evidence for Jesus, Lee received Christ as his forgiver and leader in 1981." http://www.leestrobel.com/Bio.php
2 - Skrivet av "Henrik Gustavsson", skolsektreterare Credo, Lund.http://www.insidan.net/gammal/7-98/trovardighet.htm

8 kommentarer:

  1. Först: Fantastisk blogg! Hoppas den gör nytta :)
    Sedan: Enl. den tabellen är några av Evangeliets kopior från ca 300 e.Kr. (om jag inte minns fel är det några av de sista böckerna, bla. Judasbrevet och Uppenbarelseboken som detta gäller - rätta mig gärna!). Hur vet man att det då inte uppstått rykten etc?

    SvaraRadera
  2. Tack! ;)

    Oavsett rykten så har man ju alltid kvar texten. Skrifterna skickades runt i församlingarna och användes flitigt. Det var också vanligt på den tiden att lärda memorerade texterna utantill, på så vis kunde man också upptäcka förfalskningar. Så man skulle helt enkelt kunna hänvisa till kyrkans i övrigt pålitliga bevarande av bibelböckerna.

    Som grund till frågan kan vi också påpeka att det inte finns några direkta bevis på att bibeln skulle ha förvanskats. De fel som uppstått har rättats i så fall.

    Angående kopiorna så har jag faktiskt inte tillräckligt bra koll på dom, exakt vilka kopior som finns osv. Upp. skrevs iaf antingen ca. år 90 eller 60 e.kr. (de flesta tror 90) och Jud. skrevs mellan 60-80 e.kr. Bara för att man har en kopia från 300 betyder det ju inte att det kan finnas tidigare kopior också. Eller hade du hört att vi -bara- har sena kopior av Jud. och Upp.? Kanske missförstod din fråga lite... =/

    SvaraRadera
  3. aha, uppfattade inte att det fanns avskrifter tidigare 300 på de berörda skrifterna :P konstigt att räkna avskrifter senare än de tidigaste avskrifter man hittat :S i så fall borde det väl stå 30-1950? ^^ görs ju fortfarande avskrifter/kopior ;)

    SvaraRadera
  4. Ja, men ska man räkna allt som allt så finns ca. 24,000 avskrifter (i olika storlek). Men det jag tog upp är de grekiska avskrifter som finns. Utöver det finns 10,000 avskrifter på latin (och resten på andra språk) och dessa tillkom efter 300 någon gång och framåt då. Dessa skrifter utklassar, trots att de är skrivna efter år 300, de andra skrifterna om Ceaser, Aristoteles osv.

    Hittade den här sidan som verkar täcka ämnet, helt, absolut, totalt, i alla avseenden. Finns massa listor med vilka kopior som vi har kvar idag. Där listas bl.a. en kopia av uppenbarelseboken som är daterad till 100-talet, den innehöll 8 verser.
    http://www.biblequery.org/ntmss.htm


    Denna verkar också vara bra, lite mer lättläst:
    http://debate.org.uk/topics/history/bib-qur/bibmanu.htm

    SvaraRadera
  5. Gillar din blogg är väldigt mycket :D jätteintressant :D Jag var ju i Israel i höstas och vi var där vid grottorna och så var vi i Jerusalem och kollade på rullarna, både kopior och äkta vara :). Men det var väldigt coolt att man var där och såg dom !

    Hare bra :)

    SvaraRadera
  6. Asså? Sjukt coolt Linnea! Är lite avis! Hade ni någon guide som berättade något om det jag skrivit här? Eller vad snackade de om?

    SvaraRadera
  7. Ja det var väldigt coolt! Vi hade en guide, en mycket vis och underbar tant :) Hon snackade om hur rullarna hittades. Att det var två hedar som letade efter ett bortsprunget får och då hade någon av hedarna hittat rullarna i en av grottorna. Genom tiderna hade rullarna tydligen köpts och säljs utomlands men att Israel har fått tag på nästan alla rullarna. Sedan kom vi då till museet där rullarna bevarades och det var väldigt coolt. Där fanns ju alla rullarna när alla förutom ett ett par som var kopion då de riktiga inte skulle klara att visas.
    Väldigt coolt och fett att ha fått se dom :) Rekommenderas att åka dit !

    SvaraRadera