18 maj 2011

Fördomar mot kristen tro: Var det synd om Judas?

Problemet med Judas Iskariot
Judas Iskariot, från filmen
 "Judas" (2004). En dramatisering
av hans liv med Jesus.

Ännu en missuppfattning om den kristna tron! Var Judas tvungen att förråda Jesus? Hade han inget val? Jesus behövde ju dö för att förlåtelsen skulle bli möjlig. Kan Gud verkligen vara god, om han tvingar en människa att göra världshistoriens största "fail"?

Analys: Två avgörande missar!
Felet många gör är att de förutsätter Guds plan vara spikad redan från början, och att Judas inte hade något val. Ibland måste vi stycka upp problemet i mindre delar och göra en analys. Det blir lättare att se vad som faktiskt är svårt då. Egentligen finns två avgörande frågor här:
  1. Hade Judas en fri vilja?
  2. Måste någon ens förråda Jesus? 
1. Hade Judas en fri vilja?
Ja, jag tror det! En vanlig missuppfattning är att detta skulle vara omöjligt om Gud ändå redan vet vad alla kommer att välja. Vad en del har missat dock, är att vi faktiskt kan visa hur detta går ihop rent logiskt. Vi behöver egentligen bara vända på problemet.

Hur fungerar det?
Det är inte nödvändigtvis så att Guds kunskap om framtiden omöjliggör vår fria vilja, snarare skulle det kunna vara människors fria vilja som avgör vilken kunskap Gud har. Detta blir enkelt om vi tänker oss att Gud, före han skapade världen, kunde se hur varje människa frivilligt skulle välja att leva sitt liv.(1) 
Evangelierna berättar att Judas förrådde Jesus för trettio siklar silver. 
Profetian från GT som förutsäger detta finns i Sakarja 11:12-13.
Då vägde de upp min lön, trettio siklar silver. Och HERREN sade till mig: "Kasta det åt krukmakaren!" - det härliga pris som de ansåg mig vara värd. Och jag tog de trettio silversiklarna och kastade dem i
HERRENS hus åt krukmakaren.
2. Måste någon ens förråda Jesus?
Att Jesus blev förrådd måste inte vara något som Gud planerat från början. Här kan vi också vända på perspektiven. Kanske är det så att profetiorna inte är en sorts plan som Gud från början bestämt. Kanske skulle profetiorna istället kunna handla om de fria val som Gud i förväg sett att människor skulle göra?

Vad gäller då för Judas?
I så fall skulle Judas förräderi inte vara något som nödvändigtvis måste finnas med i Guds plan. Judas var inte förutbestämd att förråda Jesus alltså, ingen var det. Det var helt enkelt så det blev bara. Gud som såg att det skulle bli så här kunde därefter berätta för profeterna hur det skulle gå till, och därför berättar Skriften att Messias blir förrådd.

Detta är några möjliga lösningar på problemet. Vi kan komma väldigt långt med att vända på perspektiven och tänka tvärtom. Ofta blir man så fastlåst vid kritik mot kristendomen, att man helt missar att faktiskt kritisera kritiken också. För den håller inte alltid.    


(1) Middle knowledge - Detta kallas för Guds "mellankunskap" eller "hypotetiska kunskap" (eng. middle knowledge) och går ut på att Gud är såpass mäktig, och samtidigt känner varje människa så väl, att han kan se alla fria val och situationer som vi kommer stå inför i livet. Tanken är att Gud skulle kunna se alla möjliga val som vi kan göra. Därefter kan han se hur vi faktiskt kommer göra, och till slut hur vi skulla ha gjort om situationen hade varit en annan. Det finns olika meningar om detta inom kyrkan, men detta är i alla fall ett av de "tankeverktyg" som gör att vi kan bevisa att det åtminstone är logiskt möjligt för Gud att ha kunskap om framtiden, samtidigt som det inte begränsar människors frihet.     

6 kommentarer:

  1. Du är så duktig Jakob! Pöss, pöss! <3
    Men något jag undrar över är, hur skulle Jesus kunna ta hela världens synder på sig om Judas inte förrådde Jesus? :o

    Hälsningar Gustav Nyström.

    SvaraRadera
  2. Kunde du inte bara skrivit Gustav istället för "Anonym"? :P

    Poängen är att detta inte hade varit något problem om Judas (eller någon annan) inte hade valt att förråda honom. Ställer vi oss frågan, "Vad hade hänt OM INTE Judas (eller någon annan) förrått Jesus?"... Ja då hade problemet vart ur världen helt enkelt. Då hade Jesus inte behövts förrådas, eftersom ingen människa i världshistorien frivilligt skulle göra det valet.

    Det är ju inte helt otroligt att Jesus kunde dött på ett annat sätt, eller hur?

    SvaraRadera
  3. En fundering; Om Gud har skapat varje msk med en tanke/plan, och samtidigt vet alla val vi kommer att göra med vår fria vilja. Är det inte då han som har skapat oss precis sånna, och är det då inte ändå Han som väljer hur vi ska välja?

    Jag har svårt att se att han skulle veta vad vi kommer välja i alla situationer, samtidigt som vi har fri vilja eftersom vi har vårt ursprung i Honom. HAn har ju skapat oss och vet han då allt vad vi kommer göra/välja så har vi ingen egen vilja utan styrs av hans.

    Hur tänker du kring det?

    /Fredrik

    SvaraRadera
  4. Jag tänker nog så här:

    Gud har skapat oss som vi är. Men om vi nu har en fri vilja skulle man kunna anta att Gud gett oss en förmåga att faktiskt välja fritt också, då har han inte skapat allt i oss (annars vore vi robotar antar jag). Tänk dig att Gud själv valt att inte påverka just den biten. (kan sägas mer här, men blir för långt om jag skriver mer, fråga mer om du vill).

    Den fria viljan innebär inte att vi alltid, i varje möjlig valsituation, själva måste tänka till och göra ett fritt val. Tänk om vi säger till Gud: "Herre, jag lägger mitt liv i dina händer"? Då har vi liksom gett vår vilja till Gud. Ett fritt val kan ju faktiskt vara att böja sig under Guds vilja och söka den väg som Han vill. Då har vi liksom tillåtit Gud att agera i våra liv eftersom vi själva vill det och då bryter han ju inte mot den fria viljan.

    Det är blir en skillnad på hur vi faktiskt lever våra liv, och på hur Gud vill att vi ska leva våra liv. Guds plan för våra liv är ju ingenting som han bestämt att det måste ske utan är ju vad han VILL ska ske.

    Ett problem här skulle kanske vara vad som händer ifall en människa inte väljer att följa den väg Gud planerat? Faller hela Guds plan då? Nej, det är ju omöjligt eftersom han redan sett det i så fall. På samma sätt som med profetiorna om Judas.

    Här var ett par tankar, fråga på mer om du vill!

    SvaraRadera
  5. Men hamnade då Judas i himlen eller i helvetet?

    SvaraRadera
  6. Vi kan faktiskt inte veta det. Det är inte vår sak att döma vart en människa hamnar. Det enda vi kan göra är att peka på Jesus som vägen till Fadern. Läste nyss att kyrkan officiellt aldrig har lärt ut att Judas kom till helvetet. De som menar att bibeln säger det, pekar på dessa två bibelställen:

    Matt. 26:24
    "24Människosonen går bort, som det står skrivet om honom, men ve den människa genom vilken Människosonen blir förrådd! Det hade varit bäst för den människan om hon aldrig hade blivit född." 25Judas, som skulle förråda honom, sade: "Det är väl inte jag, rabbi?" Jesus svarade: "Du har själv sagt det."

    och denna text:

    Joh 17:12
    "12Medan jag var hos dem bevarade jag dem i ditt namn, som du har gett mig. Och jag skyddade dem, och ingen av dem gick under utom undergångens man [Judas alltså], ty skriften skulle uppfyllas."

    På tal om helvetet borde man kanske också ställa sig frågan vad det egentligen innebär. Är det ens en plats där man -hamnar- efter livet? Eller innebär det en tillvaro där Guds totala frånvaro råder (alltså frånvaron av allt gott)? Fråga mer om det om du är intresserad. Men jag stannar här så länge. :)

    SvaraRadera