18 dec. 2010

Föddes Jesus den 25:e december?

I samma trakt uppehöll sig några herdar, som låg ute och vaktade sin hjord om natten.
Lukasevangeliet 2:7
Jesus föddes inte på vintern!
Så här inpå jul kom jag på att man kunde skriva lite om Jesu födelse! Här finns ännu en missuppfattning om kristendomen som ändå rätt många har. På internet finns bl.a. en jättekänd konspirationsfilm som heter Zeitgeist (tidsanda) där ett mindre urklipp nått över 4,000,000 visningar på youtube. Där påstås t.ex. att kristendomens bild av Jesus mest är ett ihopkok av andra religioner. Jag kommer ta upp kritiken mot den här filmen längre fram. Just nu vill vi bara fokusera på en sak! Och det är att filmen hävdar att Jesus föddes den 25:e december, som inte alls stämmer.
Herdar vallade inte får mitt i vintern!
Det finns flera detaljer i bibeln som tydligt avslöjar att Jesus inte föddes i december. En sådan detalj är bibelordet längst upp på sidan, där det berättas att herdarna var utomhus med fåren mitt i natten. December är en kall månad även i Palestina-området (kan bli nollgradigt) och herdarna sov inte ute med fåren denna period, så var det bara under mars-oktober. När de första regnen sedan kom i oktober (inte senare än 15:e) begav de sig av ifrån bergen och fälten tillbaka hem. Detta pekar på att Jesus måste varit född någon gång mellan tidig vår eller höst, då man också kunde se det som Lukas skriver om, att herdarna var ute.

Skattskrivning omöjlig under vintern...
Lukas nämner bl.a. skattskrivningen som utfärdades av kejsar Augustus. Att genomföra en skattskrivning mitt i vintern hade varit väldigt opraktiskt och inte särskilt troligt. På Jesu tid blev vägarna i princip obrukbara pga. allt regn under den här perioden. De romerska myndigheterna som så klart ville förhindra missnöje bland folket, skulle aldrig tvinga befolkningen att resa kors och tvärs pga. en stor folkregistrering mitt i vintern. Resandet hade varit både svårt och farligt, fett lame med andra ord...

När föddes Jesus då?!
Jesus föddes enligt bibeln sex månader efter Johannes döparen. Han föddes runt mars-april vilket betyder att Jesus skulle fötts i september-oktober. Eftersom härbärget var så överfullt att Maria och Josef inte fick plats, kan vi också anta att Jesus föddes under Lövhyddohögtiden*, vilket är just i dessa månader. Då strömmade folk nämligen till från hela Israel, för att fira i Jerusalem, vilket också gjorde att byarna runtomkring blev packade. Förmodligen passade myndigheterna på och placerade skattskrivningen just här, då folk ändå var i rörelse. Det var även ett praktiskt val eftersom skördetiden var slut efter sommaren, och vägarna fortfarande var framkomliga.


* Lövhyddohögtiden - Kallas Sukkot på hebreiska och är en högtid som varar under sju dagar. Den infaller årligen den 15:e tishri i den judiska kalendern, vilket motsvarar sent i månaden september eller tidiga oktober. Speciellt för högtiden är att man bygger hyddor med tak bestående av löv under bar himmel (ortodoxa judar som bor i lägenhet kan t.o.m. envisas med att bygga en lövhydda ute på balkongen!!). Detta gör man för att minnas israeliternas 40-åriga ökenvandring efter att de flytt från Egypten.

10 kommentarer:

  1. En sak som vore bra... källhänvisningar :)

    SvaraRadera
  2. Walla, sysslar inte med sånt Niclas. Vari ligger annars utmaningen i att inte veta om det man läser är på riktigt eller ej? :P Hehe, skämt åsido! Egentligen bör källor vara med ja, men jag satsar inte på den nivån. Tar mest med det om det gäller något alldeles, särskilt radikalt påstående.

    SvaraRadera
  3. det här hade jag nada aning om :o men varför firar man jul till minne av Jesu födelse om han inte ens föddes då?

    SVEJS! //maja

    SvaraRadera
  4. Jo för att man helt enkelt ville ha ett datum att fira det på, en högtid då man påminner sig själv om att Jesus Guds son fötts in i världen. Det är ju han som är "rättfärdighetens förste, av Davids hus den störste! ... han som kom i Herrens namn" liksom. (vad det där egentligen betyder kommer jag gå in på framöver, kortfattat pekar det på Messias). Det viktigaste är alltså inte när det hände utan att det hände! ;)

    Påsktiden påminner oss om Guds seger över ondskan, juletiden påminner oss kanske mer om hoppet. Israels folk och profeterna som talat om den kommande Messias hoppades hela tiden på att Gud skulle sända "Räddaren" liksom. Juletiden blir alltså även en påminnelse om att Gud verkligen gör det han sagt och att vi kan lita på Gud. Eftersom Gud nu verkligen sände Jesus första gången, då kan vi också lita på att Jesus kommer sändas tillbaka hit en andra gång, precis som han sa för 2000 år sedan. Därför blir allt detta väldigt viktigt även idag! Så juletiden pekar både bakåt men också i allra högsta grad framåt! ;)

    SvaraRadera
  5. ahhhh i see. men är det sant att man valde just 24/25 december för att det redan fanns nån högtid då, typ hednisk? XD

    SvaraRadera
  6. Ska skriva lite teorier om det framöver! Finns lite olika. Det handlar om två hedniska högtider som är på tapeten (som var under samma period). Förmodligen var det mest en praktisk sak att sätta firandet under en period som människor redan var vana att fira vid.

    Vissa menar att 25 dec firas för att det är precis nio månader efter 25 mars, då ängeln Gabriel tydligen skulle ha uppenbarat sig för Maria. Nuvarande påven poängterar bland annat det. Men det kommer framöver! ;)

    SvaraRadera
  7. var i biblen står det att jesus är född 6 månader efter johannes döparen? och var står det att johannes döparen är född vid mars-april

    låter inressant

    SvaraRadera
  8. Det är inget som står i klartext, man har räknat ut det gnm att se på lite olika saker. T.ex. under vilken tidsperiod hans far var präst. Kommer med ett lite längre fram.

    SvaraRadera
  9. hörde som snabbast på en Discovery-kanal något om att Jesus födelse var på sommaren men ändrades för att gynna historien om Moses???

    SvaraRadera
  10. Just det där känner jag inte till. Kom ihåg att Discovery inte alltid är världens bästa källa, även ifall de gör många intressanta dokumentärer. De kan vara lite populistiska ibland (alltså att man tänjer på sanningens gränser för att folk ska gilla det). Det varierar lite, ibland är det bra forskare som intervjuas och ibland är det lite flummigare folk. Detta gör att vissa lösryckta/dåliga teorier kan komma upp också. (Läs t.ex. mitt första inlägg om de falska evangelierna, det handlar om en discovery-dokumentär: http://apologetikpasvenska.blogspot.com/2010/11/hemliga-skrifter-om-jesus-kyrkans.html).

    Just det här påståendet misstänkliggör kyrkan rätt så mycket. Att man var tvungen att fejka till något liksom. Personligen tycker jag inte det känns troligt att anta att kyrkan varit någon sorts organisation som försökt konstla till saker och ting.

    Konstigt nog försöker kritiker ofta måla upp den bilden av kyrkan. Man "valde att göra si eller så", eller flyttade "den högtiden", ändrade en skrift här och där, allt för att saker och ting skulle "passa in" osv. Man verkar aldrig ta det som ett seriöst alternativ att kyrkan faktiskt kan ha rätt om vissa saker. Och det är ju lite tråkigt...

    I alla fall... Att man ändrade Jesu födelse för att det skulle gynna historien om Moses, hur det nu skulle göra det, känns som en rätt så lös tanke.

    SvaraRadera